10 zaskakujących właściwości soku z ananasa
Ananas to fantazyjnie wyglądający owoc o egzotycznym pochodzeniu cechujący się niezwykle soczystym i słodkim miąższem, który kryje w sobie mnóstwo wspaniałych właściwości zdrowotnych. Ananasa spokojnie można dopisać do czołówki listy najzdrowszych owoców świata. Niektóre z korzyści wynikających ze spożywania ananasa są naprawdę imponujące i istnieją na nie naukowe dowody. Warto więc jak najczęściej sięgać po ten tropikalny owoc nie tylko w formie słodkiej przekąski, dodatku do deserów, czy składnika sałatek. Świeżo wyciskane soki z ananasa dostarczają niemal rajskich doznań smakowych, a w dodatku pokrzepiają ciało i mogą pomóc Ci pozbyć się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Sprawdź 10 zaskakujących właściwości soku z ananasa i poznaj kilka przepisów na soki z ananasem w roli głównej.
Ananas - kilka ciekawostek
Czy wiesz, że nazwa ananas obejmuje aż 9 gatunków i 30 odmian roślin? Wszystkie z nich to rośliny zielone zaliczane do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Ananas klasyfikowany jest jako bylina - czyli roślina, która odradza się i kwitnie każdego roku. Jednak ananas, w przeciwieństwie do typowych bylin, nie traci swoich nadziemnych części na zimę i pozostaje zielony przez cały rok, dlatego z punktu widzenia botanicznego może być również uznawany za krzew.
Ananasy w stanie naturalnym rosną w Ameryce Południowej. Na szeroką skalę uprawiane są także na Filipinach, w Kostaryce, w Chinach, w Tajlandii i na Hawajach. Na całym świecie produkuje się nawet 26 milionów ton ananasa rocznie. Najpopularniejszą odmianą tego soczystego owocu jest ananas jadalny i to właśnie jego owocostan jest najłatwiej dostępny i najczęściej przez nas spożywany.
Ananasa nie sposób pomylić z żadnych innym owocem. Charakteryzuje się dość sporym rozmiarem i może ważyć nawet do 5 kg, najczęściej jest to ok. 1,5 kg - 2 kg. Ma owalny kształt i pokryty jest grubą, nieco kolczastą skórką. Ananasa zwieńcza urodziwy, zielony pióropusz z liści, który raczej nie stanowi części jadalnej rośliny. Pod skórką znajduje się słonecznie żółty, zbity, treściwy i nieco włóknisty miąższ, a przez cały środek ananasa przechodzi twardy, łykowaty rdzeń, który, choć często odrzucany, również jest jadalną częścią owocu. Z ciekawostek, które mogą wzbudzić szczególną sympatię do ananasów jest to, że kwiaty tej rośliny zapylane są przez kolibry, a owoc ananasa powstaje po połączeniu się ok. 100-200 kwiatów. Ananas jest symbolem Hawajów, gdzie stał się integralną częścią tamtejszej kultury. Stanowi alegorię gościnności, a Hawajczycy wręczają go sobie w życzeniu wzajemnego szczęścia. Ananasy dostępne są w Polsce przez cały rok, ale najlepszy okres dla ananasów w naszym kraju przypada na miesiące od marca do czerwca.
Jak wybrać smacznego i zdrowego ananasa?
Zanim przejdziemy do omówienia cudownych właściwości ananasa i mając na względzie dobro wszystkich naszych czytelników, czujemy się również w obowiązku przekazać Wam kilka istotnych informacji na temat różnicy między ananasem dojrzałym i niedojrzałym oraz przedstawiamy powód, dla którego lepiej nie spożywać owocu w tej drugiej wersji.
Otóż wybór właściwego owocu ananasa jest kluczowy nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na nasze zdrowie. Okazuje się bowiem, że niedojrzały ananas może wywoływać objawy podrażnienia gardła i jamy ustnej, bóle brzucha oraz ostrą biegunkę. Dlaczego tak się dzieje? Niedojrzały ananas zawiera bardzo wysoki poziom bromelainy, enzymu rozkładającego białka, który choć ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, o czym dowiecie się poniżej, to spożywany w nadmiarze może powodować właśnie takie objawy. Jeśli więc nie chcesz doznać nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pod żadnym pozorem nie spożywaj niedojrzałych owoców ananasa. Ale jak w takim razie rozpoznać zdrowy, dojrzały, ale też nieprzejrzały owoc? To wbrew pozorom bardzo proste.
W pierwszym kroku zwróć uwagę na wygląd i starannie obejrzyj ananasa z każdej strony. Sprawdź, czy nie ma na nim białego nalotu (pleśń), nie jest nigdzie obity lub uszkodzony. Rozmiar ananasa nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia. Zarówno mały, jak i duży ananas może okazać się bardzo smaczny. Waga ananasa jest tu z kolei dużo bardziej istotnym wyznacznikiem. Jeśli owoc jest ciężki, oznacza to, że ananas miał odpowiednio długi czas dojrzewania i zawiera słodki, soczysty, treściwy miąższ. Warto się również przyjrzeć skórce. Jeśli skórka ananasa jest całkowicie zielona, oznacza to, że ananas jest niedojrzały. Skórka całkowicie żółta i miękka może kryć pod sobą owoc przejrzały. Najlepiej jest wybrać takiego ananasa, którego skórka od dołu do połowy jest żółto-pomarańczowa, a na górze zielona. Dojrzałego ananasa rozpoznasz też po liściach, które nie powinny być już tak intensywnie zielone, jak niedojrzałego owocu. Lekkie przesuszenie liści również jest dobrą oznaką. Spróbuj chwycić i wyrwać wewnętrzny liść. Jeśli da się go bez problemu wysunąć z ananasa, to masz pewność, że trafiłeś na dojrzały okaz. Ananasa możesz też powąchać. Słodki, przyjemny i wyraźnie wyczuwalny aromat oznacza, że ananas jest dojrzały.
Jeśli zdecydowałeś się kupić ananasa niedojrzałego, pozostaw go na blacie kuchennym przez kolejne 3 dni i poczekaj aż dojrzeje. Jeśli chcesz przechować ananasa przez dłuższy czas, włóż go do lodówki. Tam proces dojrzewania może zająć nawet 10 dni.
Pamiętaj! Spożycie niedojrzałego ananasa może być dla Ciebie szkodliwe i wywołać silne objawy przeczyszczające. Naucz się, jak wybrać dojrzałego ananas, aby korzystać z jego dobroczynnych właściwości zdrowotnych.
Sok z ananasa - 10 zaskakujących właściwości
Zacznijmy od tego, co zawiera w sobie owoc ananasa, który jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym przede wszystkim dużej ilości witaminy C, A, B1, B2, B3 (niacyna) B6, B9 (kwas foliowy) oraz żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, potasu, sodu, selenu i manganu. Uzdrawiająca moc soku z ananasa kryje się jednak przede wszystkim w substancji zwanej bromelainą stanowiącą mieszaninę enzymów proteolitycznych uczestniczących w trawieniu białka i posiadających wiele wspaniałych właściwości leczniczych. Ananasy bogate są również w liczne antyoksydanty takie, jak kwasy fenolowe i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. A teraz do rzeczy!
Bromelaina zawarta w soku z ananasa to skuteczny środek pozwalający zmniejszyć objawy astmy i alergii oraz wspomóc leczenie przewlekłego zapalenia oskrzeli i zapalenia zatok. Sok z ananasa zmniejsza gęstość śluzu zalegającego w oskrzelach, łagodzi stany zapalne błony śluzowej oraz działa przeciwobrzękowo. [1]
Wykazano, że sok z ananasa za sprawą bromelainy może mieć silne działanie przeciwzapalne podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych NLPZ obarczonych ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych. Picie soku z ananasa pozbawione jest skutków ubocznych i może wspomóc leczenie wielu chorób przewlekłych o podłożu zapalnym. Działanie bromelainy zawartej w ananasie polega m.in. na blokowaniu tzw. prostaglandyn prozapalnych odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych i jednocześnie pobudzaniu tworzenia się prostaglandyn przeciwzapalnych. To sprawia, że sok z ananasa skutecznie zwalcza ból i niweluje stany zapalne, w dodatku działa nadzwyczaj szybko. Niektóre badania sugerują, że bromelaina zawarta w soku z ananasa zmniejsza również stany zapalne wywołane urazem sportowym [2] oraz reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego [3].
Stwierdzono, że bromelaina zawarta w soku ananasowym może przyspieszyć gojenie się ran nawet dwukrotnie. W związku z tym sok z ananasa polecany jest jako skuteczne narzędzie wspierające rekonwalescencję pooperacyjną. [4] Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne bromelainy dodatkowo wspiera ten proces. Sok z ananasa może również wspomóc regenerację urazów sportowych. [5] W krajach azjatyckich bromelaina stosowana jest także jako środek przyspieszający gojenie po ukąszeniu owadów lub ugryzieniu przez zwierzęta.
Niektóre badania dowodzą, że sok ananasowy może pomóc zwalczać niektóre rodzaje nowotworów i powodować śmierć komórek rakowych. Bromelaina stymuluje rozpad chorych komórek i wspomaga funkcjonowanie białych krwinek stojących na straży silnego układu immunologicznego. Dodatkowo antyoksydanty zawarte w soku ananasowym wymiatają wolne rodniki, które w dużej mierze odpowiedzialne są za powstawanie nowotworów. [6], [7], [8], [9].
Jak napisaliśmy w poprzednim punkcie, sok z ananasa pobudza szpik kostny do produkcji leukocytów, czyli komórek odpornościowych chroniących organizm przed drobnoustrojami. Bromelaina skutecznie zwalcza patogeny, w tym wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty, a dodatkowo posiada silne właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne w przebiegu infekcji układu oddechowego. Duża zawartość witaminy C dodatkowo wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. [10], [11].
Bromelaina zawarta w soku ananasowym zmniejsza ryzyko rozwoju zakrzepicy i choroby wieńcowej. Przeciwdziała nadmiernej lepkości płytek krwi, zapobiega zwężaniu tętnic i tworzeniu się skrzepów. [12], [13]
Bromelaina aktywnie uczestniczy w rozkładzie białek i pomaga rozbić je na pojedyncze aminokwasy usprawniając tym samym proces trawienia i zapobiegając zaleganiu pokarmu w jelitach. Niestrawione białko może być powodem nagromadzenia w organizmie substancji toksycznych, co prowadzi do powstawania zaburzeń jelitowych oraz alergii pokarmowych. Sok z ananasa może być wykorzystywany w leczeniu niestrawności. Wykazuje także skuteczność w łagodzeniu wzdęć i likwidowaniu zaparć. Sok z ananasa jest szczególnie wskazany dla osób z niewydolnością trzustki, u których organ ten nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości enzymów trawiennych. [14]
Sok ananasowy może być skutecznych remedium na uszkodzone dziąsła i wspomagać leczenie chorób przyzębia. Doskonale wspiera proces gojenia się dziąseł, np. po zabiegach ekstrakcyjnych zębów. Jego działanie przeciwzapalne pomaga również zapobiegać obrzękom i niweluje ból. [15]
Sok z ananasa może być skutecznym uzupełnieniem terapii antybiotykowej. Badania wykazały, że bromelaina ułatwia przyswajanie takich substancji, jak amoksycylina, penicylina i kurkumina.[16]
Ananas to wbrew pozorom owoc niskokaloryczny. W 100g ananasa znajduje się jedyne 50 kcal, a szklanka soku ananasowego dostarcza 120 kcal. Można go więc pić bez obaw o swoją linię. W dodatku bromelaina przyspiesza proces przemiany materii, uczestniczy w trawieniu białek i poprawia wchłanianie aminokwasów, a przez to przeciwdziała zaleganiu treści pokarmowej w żołądku i w jelitach. Wykazano również, że bromelaina ma zdolność do hamowania rozwoju nowych komórek tłuszczowych, ale aby to ostatecznie potwierdzić potrzebnych jest więcej badań.
3 przepisy na pyszne i zdrowe soki z ananasem
1. Sok z ananasa na kaszel
-
1/2 ananasa
-
1/2 cytryny
-
2 cm korzenia imbiru
-
1 łyżka miodu
2. Przeciwzapalny sok z ananasa, jarmużu i kurkumy
-
¼ ananasa
-
2 garście jarmużu
-
1 jabłko
-
2 cm korzenia kurkumy
3. Sok z ananasa uśmierzający ból
-
¼ ananasa
-
2 łodygi selera naciowego
-
1 cm korzenia imbiru
-
3 gałązki świeżej kolendry
Źródła:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22894886/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28065968/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28065968/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6338369/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6526645/
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633552/
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23570457/
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
[12] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21749819/
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
[15] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1567576923007695