Czy obierać owoce i warzywa do wyciskania?
Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania w wyciskarce wolnoobrotowej? Czy powinno się je obierać ze skórki i usuwać z nich pestki? Co dzieje się ze skórką i pestkami podczas robienia soku w wyciskarce? Czy nie zapchają lub nie zepsują urządzenia? Czy picie soków z nieobranych owoców i warzyw jest zdrowe? Odpowiedzi na te wszystkie pytania poznasz w dzisiejszym wpisie!
Wyciskarka wolnoobrotowa działa jak mała prasa. Wolnoobracający się wałek ślimakowy dokładnie miażdży wszystkie składniki i wyciska z nich sok, który jest odfiltrowywany do pojemnika przez specjalne sito. Sucha pulpa, jako pozostałość warzyw i owoców, trafia osobnym wylotem do zbiornika na odpady. Tak powstały sok jest ogromnie wartościowy. Mała prędkość obrotów, niska temperatura całego procesu i brak konieczności siekania składników sprawia, że wszystkie cenne substancje odżywcze zawarte w warzywach i owocach trafiają do soku. Pijąc regularnie świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne pozostaje Ci więc cieszyć się doskonałym zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.
W wyciskarce wolnoobrotowej można wyciskać sok z niemal każdego owocu i warzywa, ale jak prawidłowo przygotować składniki do wyciskania?
Jak przygotować warzywa i owoce do wyciskania w wyciskarce wolnoobrotowej?
Jeśli chodzi o sposób przygotowania składników do soków, to każdy model wyciskarki rządzi się swoimi prawami. Większość urządzeń dostępnych na rynku wymaga krojenia owoców i warzyw na mniejsze kawałki. Mamy jednak bardzo dobrą wiadomość dla wszystkich zabieganych. Najnowszy, rewolucyjny model wyciskarki Kuvings Revo830 pozwala uniknąć nadmiernych przygotowań, a tym samym zaoszczędzić dużo cennego czasu.
Urządzenie wyposażone jest w dwa wloty na składniki soków. Jeden o średnicy 8,8 cm umożliwia wrzucanie w całości owoców i warzyw o okrągłym kształcie bez ich krojenia. Mowa tu o jabłkach, pomarańczach, cytrynach, kiwi, czy pomidorach. Drugi wąski wlot o średnicy 4,3 cm wyposażony w ostrze został stworzony do składników długich, twardych i włóknistych. Pozwala na wrzucanie w całości takich warzyw jak, marchew, korzeń pietruszki, czy łodygi selera naciowego. Ostrze delikatnie tnie warzywa na mniejsze części bez naszej ingerencji.
Czy owoce i warzywa trzeba obierać przed wyciskaniem?
Wiesz już, że posiadając innowacyjny model wyciskarki wolnoobrotowej Kuvings Revo830 możesz darować sobie wszelkie kwestie związane z krojeniem składników. Ale co z uciążliwym obieraniem owoców i warzyw ze skórki?
W zasadzie większość owoców i warzyw zjadamy ze skórką. Dotyczy to owoców, które posiadają cienką, miękką i mocno przylegającą skórkę takich, jak truskawki, jagody, porzeczki, winogrona, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, morele, śliwki. Ze skórą zjadamy także jabłka i gruszki, choć niektórzy wolą się jej pozbyć przed zjedzeniem. Podobnie jest z warzywami. Ze skórą można jeść pomidory, ogórki, cukinię, paprykę, rzodkiewki, ale także marchewkę, buraki, czy pietruszkę. A jak to jest z wyciskaniem skórek w wyciskarce? Nie ma przeciwwskazań, aby wyciskać sok z nieobranych składników, które wymieniliśmy wyżej. Co więcej? Jest to nawet bardzo pożądane ze względu na wartości odżywcze, które znajdują się w skórce owoców i warzyw.
Co znajdziemy w skórce owoców i warzyw?
Czy wiesz, że najwięcej witamin i minerałów znajduje się tuż pod skórką? Obierając owoce i warzywa pozbawiamy je części cennych substancji odżywczych. Skórka pełni w roślinie funkcję bariery ochronnej i zabezpiecza ją przed wpływem czynników zewnętrznych. Dzięki niej owoce i warzywa nie tracą wrażliwych na działanie temperatury witamin takich, jak na przykład witaminy z grupy B.
Skórka owoców i warzyw jest przede wszystkich źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, ale zawiera także niezwykle cenne związki organiczne, zwane bioflawonoidami. Do zacnego grona bioflawonoidów zaliczamy flawonole, flawony, izoflawony, flawanony, katechiny i antocyjanidyny. Każda z tych substancji charakteryzuje się potężnym potencjałem antyoksydacyjnym. Bioflawonoidy chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają silne właściwości przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Dodatkowo poprawiają przyswajalność innych, cennych dla zdrowia substancji o właściwościach przeciwutleniających takich, jak witamina C. Pod skórką kryje się też bogactwo witaminy A, K, C, witamin z grupy B oraz wielu minerałów. Warto wiedzieć, że obrane jabłko może mieć nawet o 25% procent mniej witaminy C, 20% mniej wapnia i 19% mniej potasu niż owoc ze skórką. Obieranie owoców i warzyw może więc znacząco zmniejszyć wartość odżywczą danego produktu, dlatego zdecydowanie w większości przypadków warto pozostawić skórkę na swoim miejscu.
Co dzieje się ze skórką owoców i warzyw podczas wyciskania?
Wyciskarka wolnoobrotowa wyciśnie sok ze skórki w taki sam sposób, jak z innych części rośliny. Dzięki temu wszystkie cenne substancje pozostaną w napoju. Jedynie błonnik nierozpuszczalny zostanie oddzielony i wraz z miąższem trafi do pojemnika na pulpę. Dodatkowo skórki usprawniają proces wyciskania soku zapobiegając zapychaniu się wałka ślimakowego.
Jakie warzywa i owoce można wyciskać ze skórką?
Tak, jak pisaliśmy wyżej, wszystkie owoce, które zjadamy ze skórką, możemy także ze skórką wyciskać. Należą do nich: jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, śliwki, winogrona, truskawki, porzeczki, jagody, borówki, aronie, agrest, maliny, jeżyny i poziomki.
A co z owocami takimi, jak banany, melony, arbuzy, kiwi, mango, ananasy, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, czy cytryny?
Zacznijmy od kiwi, które z reguły większość z nas obiera przed zjedzeniem. Szorstka, brunatna i włochata skórka kiwi może nie zachęcać do jej spróbowania, ale ponoć zawiera 3 razy więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu i okazuje się, że jest w pełni jadalna. Na pewno nie zaszkodzi również naszej wyciskarce, dlatego z powodzeniem kiwi można wyciskać w całości wraz ze skórką.
Skórka bananów jest bardzo bogata w serotoninę, która pozytywnie wpływa na nastrój i zwalczanie stanów depresyjnych. Prawdopodobnie nikt nie próbuje zjadać skórki bananów, gdyż nie wydaje się ona zbyt apetyczna. Nie ma jednak przeszkód, aby wyciskać z niej sok, który połączony z innymi składnikami może stanowić bardzo smaczny i cenny odżywczo napój.
Skórki małych cytrusów takich, jak mandarynki, limonki, czy cytryny także nie trzeba usuwać przed wyciskaniem soku. W skórkach tych słonecznych owoców znajduje się nawet 20 razy więcej przeciwutleniaczy niż w samych owocach. Nie warto jednak przesadzać z ich ilością w soku, gdyż mogą powodować niestrawność.
Większe cytrusy, typu pomarańcze, czy grejpfruty również posiadają skórkę bogatą w antyoksydanty. Przed wyciskaniem soku należy się jej jednak pozbyć, gdyż wyciskarka może mieć problem z jej przetworzeniem. Poza tym skórka tych owoców może nie być przyjazna naszemu układowi trawiennemu. Nie warto więc ryzykować.
Mamy jeszcze melony i arbuzy. Ich skórka jest bardzo wartościowa ze względu na obecność całej gamy witamin, minerałów, antyoksydantów i aminokwasu o nazwie cytrulina, która obniża ciśnienie krwi, a co najważniejsze jest całkowicie jadalna i spokojnie można wyciskać z niej sok. Wałek ślimakowy wyciskarki bez problemu uzyska z niej to, co najlepsze.
Skóry ananasa chyba nikt o zdrowych zmysłach nie przełknąłby przez gardło ze względu na jej szorstką i chropowatą powierzchnię. Warto jednak wiedzieć, że sok ze skóry ananasa może być bardzo wartościowy z powodu obecności cennych probiotyków, które korzystnie wpływają na stan flory jelitowej organizmu. Dodatkową zaletą skóry z ananasa jest to, że nie zawiera pestycydów, ponieważ ananasy rosną jedynie w niezanieczyszczonym środowisku.
Jeśli chodzi o miękką skórkę mango, to lepiej ją usunąć, gdyż zawiera substancję o nazwie urushiol, która może wywołać reakcje alergiczne w postaci wysypki skórnej.
A co z warzywami? Nie będziemy się tutaj szeroko rozpisywać na temat skórki warzyw. Generalnie tak samo, jak możesz zjadać warzywa ze skórką, tak i możesz wyciskać sok z nieobranych pomidorów, papryki, marchwi, pietruszki, rzepy, cukinii, buraków, ogórków i rzodkiewki. Świetny i wartościowy sok powstanie też z kalarepy czy selera bulwiastego wrzuconego do wyciskarki wraz ze skórką.
Czy należy usuwać pestki z owoców przed wyciskaniem?
Nie musisz usuwać gniazd nasiennych z jabłek i gruszek, a także pestek z arbuza, czy melona. Wyciskarka doskonale sobie z nimi poradzi. Pozbywaj się za to tych pestek, których nie byłbyś w stanie pogryźć. Pestki z moreli, brzoskwiń, nektarynek, wiśni, czereśni, śliwek koniecznie musisz usunąć, ponieważ wrzucenie ich do wyciskarki grozi awarią urządzenia. Pestki winogron, malin czy truskawek są w pełni jadalne, ale mogą zapychać wyciskarkę przy dużej ilości przetwarzanych na sok owoców. Funkcja “reverse” dostępna w modelu Kuvings Revo830 daje sobie jednak z tą kwestią świetnie radę. W tym miejscu pragniemy jeszcze wspomnieć, że nie musisz odrywać szypułek od truskawek, czy ogonków z czereśni albo oddzielać owoców porzeczki od gałązek przed wrzuceniem tych składników do wyciskarki. W nich też znajdują się cenne substancje odżywcze i można wyciskać z nich sok.
Skórki od owoców i warzyw - na co należy uważać?
Wiele osób decyduje się na obieranie ze skórki chociażby jabłek, czy gruszek przed ich zjedzeniem ze względu na strach przed przyjmowaniem do organizmu chemikaliów, którymi traktowane są owoce i warzywa. Faktem jest, że to właśnie skórki mają największy kontakt z pestycydami i sztucznymi nawozami używanymi przez plantatorów. Kupując składniki do świeżo wyciskanych soków, warto więc wybierać owoce i warzywa organiczne lub pochodzące ze zrównoważonych upraw. Odwiedzaj lokalne targowiska i kupuj bezpośrednio od drobnych rolników, którzy uprawiają swoje rośliny metodami naturalnymi. Więcej na temat zdrowych zakupów dowiesz się z artykułu “Jak i gdzie kupować owoce i warzywa do soków?”
Pamiętaj! Zawsze przed wyciskaniem soku, dokładnie umyj owoce i warzywa w ciepłej wodzie, a ich skórkę wyszoruj gąbką lub szczoteczką. Polecamy Ci także wypróbować naszą specjalną szczotkę do mycia warzyw i owoców z włókna kokosowego z poręczną, drewnianą rączką i sznurkiem do zawieszenia, dzięki której w szybki i skuteczny sposób usuniesz pozostałości piasku, kurzu i inne zanieczyszczenia zgromadzone na skórce. Możesz też wypłukać rośliny w misce z letnią wodą zmieszaną z połową szklanki octu lub kilkoma łyżkami kwasku cytrynowego. Odczyn kwaśny pozwoli usunąć z owoców i warzyw niepożądane bakterie. Płukanie roślin przez kilka minut w roztworze wody z sodą oczyszczoną umożliwi z kolei pozbycie się ze skórki środków chemicznych, w tym także pestycydów znajdujących się na jej powierzchni.