Dlaczego warto pić sok z marchewką?

2023-09-13
Dlaczego warto pić sok z marchewką?

Burak jest niezaprzeczalnym królem warzyw. Za to naszym zdaniem miano królowej polskich warzyw zdecydowanie przysługuje pani marchewce. Marchew dostępna jest w naszym kraju przez cały okrągły rok jako produkt lokalny i sezonowy. To uniwersalne i tanie warzywo, które wykorzystywane jest w kuchni na wiele różnych sposobów. Dostępnych jest ponad 100 odmian marchwi, wśród których, poza marchwią pomarańczową, wyróżnia się także marchew żółtą, czerwoną, białą i ciemnofioletową. Wczesną marchewkę wiosenną można dostać już na początku maja. Takie marchewki są jeszcze małe, mają bardzo delikatną skórkę i można je kupić z dorodną nacią. Ich smak jest niezwykle słodki i łagodny, a ich intensywny aromat wyczuwalny jest nawet z daleka. Marchew zimowa jest większa, a jej smak szlachetnieje lecz nadal cieszy nas swoją soczystą słodyczą i chrupkością. Marchew przechowywana w odpowiednich warunkach przetrwa naprawdę długi czas, ale ze względu na powszechną dostępność tego warzywa nie ma potrzeby gromadzić wielkich zapasów marchwi. Warto natomiast na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu potrawy i soki z marchwi, gdyż kryje ona w sobie mnóstwo wartości odżywczych, które mogą poprawić nasze zdrowie w wielu obszarach. W tym wpisie opowiemy Wam, dlaczego warto pić soki z marchewką, czemu to warzywo jest tak cenne oraz w jaki sposób przygotować wyśmienite i zdrowe świeżo wyciskane soki z marchewki w wyciskarce wolnoobrotowej.

 

Marchewka - królowa polskich warzyw

Marchew to warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych występujące na wszystkich kontynentach świata. Prawdopodobnie pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie liście i nasiona dzikiej marchwi wykorzystywano do celów medycznych. Marchew uprawiano w Polsce już za czasów panowania Władysława Łokietka, czyli w I połowie XIV w. Obecnie marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw stosowanych w kuchniach na całym świecie. Używana jest jako składnik zup, sosów, gulaszy, pieczonych mięs, surówek, kotletów warzywnych, placków, ciast i słodkich deserów. Popularnym dodatkiem do obiadu, który wielu z nas pamięta ze swojego dzieciństwa jest zasmażana marchewka z groszkiem, a myśląc o ulubionym jesiennym cieście niejedna osoba z pewnością wskaże ciasto marchewkowe jako swój numer jeden. Marchew oraz jej nać można spożywać pod każdą postacią. Świetnie smakuje gotowana, duszona, pieczona, smażona, przyrządzona na parze oraz oczywiście na surowo. To właśnie marchew jedzona na surowo kryje w sobie najwięcej cudownych właściwości dla zdrowia. Chrupanie surowej marchewki z hummusem to pyszna i zdrowa przekąska do wieczornego filmu, którą polecamy zamiast chipsów, czy słonych paluszków. Wypróbuj także klasyczną surówkę z marchewką, jabłkiem i porem jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu. A jeśli naprawdę chciałbyś poczuć uzdrawiającą i odmładzającą moc marchewki na własnej skórze, to sięgnij po świeżo wyciskane soki marchewkowe, które z łatwością przyrządzisz w swojej wyciskarce wolnoobrotowej.

 

Co kryje w sobie marchewka?

Marchew zawiera w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych wspierających ogólny stan zdrowia. A jakie dokładnie witaminy i minerały kryją się marchwi? Marchew jest między innymi jednym z najobfitszych źródeł beta-karotenu, który przekształcany jest w organizmie do witaminy A. To pomarańczowe warzywo posiada także spore ilości witaminy B1, B2, B3, B8, B9, C, E, K, PP oraz minerały takie, jak potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo, selen, cynk, jod, kobalt, mangan, miedź i fluor. Imponujące, prawda? W marchwi, poza beta karotenem, można dodatkowo znaleźć inne karotenoidy takie, jak luteinę, zeaksantynę, likopen, alfa-karoten. Surowa marchew obfituje również w przeciwutleniacze, czyli flawonoidy oraz związki fenolowe, do których zalicza się m.in. kwas ferulowy, kwas chlorogenowy, hydroksycynamonowy, kwas p-kumarynowy, kwas p-hydroksybenzoesowy i kwas kawowy. Marchew to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna i niepodważalny superfood, który przez swoją pospolitość i łatwą dostępność jest często niedoceniany. A szkoda, bo nawet 1 szklanka soku z marchwi wypijana każdego dnia może okazać się dla Twojego ciała fantastycznym boosterem, który w zauważalny sposób wpłynie na poprawę Twojego zdrowia, samopoczucia i urody.

 

10 powodów, dla których warto pić sok z marchewki

Wiesz, już jakie wspaniałości kryje w sobie niepozorna marchewka. Czas, abyś poznał kilka faktów na temat korzyści płynących z regularnego spożywania soku z marchwi.

  1. Sok z marchewki może zapobiegać chorobom nowotworowym

Za sprawą aktywnych biologicznie składników o właściwościach antyoksydacyjnych, w tym beta-karotenu, marchewka stanowi doskonały środek w profilaktyce chorób nowotworowych i aktywuje niektóre białka hamujące rozwój komórek rakowych. Badania sugerują, że sok z marchwi może zmniejszać ryzyko raka żołądka, jelita grubego, prostaty, płuc i piersi u kobiet. Niektórzy naukowcy uważają, że marchew może również zapobiegać rakowi jamy ustnej, choć badania oficjalnie jeszcze tego nie potwierdziły.

  1. Sok z marchwi wpływa pozytywnie na wzrok

Już nasze babcie powtarzały “jedz, marchewkę, a będziesz miał sokoli wzrok” i nie myliły się. Niedobór witaminy A może prowadzić do powstania tzw. kurzej ślepoty i zaburzeń widzenia związanych ze zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. Marchew obfitująca w prowitaminę A, czyli beta-karoten oraz luteinę pomaga zapobiegać podobnym problemom i w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy stanu naszych oczu.

  1. Sok z marchwi zapobiega chorobom układu krążenia

Częste spożywanie soku z marchwi przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i wyregulowania ciśnienia krwi. Przeciwutleniacze zawarte w marchwi wspierają procesy antyoksydacyjne zachodzące w organizmie, a tym samym chronią układ krążenia przed rozwojem schorzeń takich, jak miażdżyca, czy choroba wieńcowa.

  1. Sok z marchewki reguluje poziom cukru we krwi

Marchew gotowana lub poddana innej obróbce cieplnej nie jest wskazana w diecie diabetyków ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Jednak sok z marchwi pity w umiarkowanych ilościach może okazać się skutecznym remedium na wysoki poziom cukru we krwi. Mimo, że cukier stanowi ok. 10% składu marchewki, to dzięki zawartości probiotyków, które wpływają na bakterie jelitowe powiązane z cukrzycą, może on przyczynić się do zwalczenia objawów cukrzycy typu 2.

  1. Sok z marchewki na trawienie i sprawną pracę układu pokarmowego

Sok z marchewki zawiera probiotyki, które stymulują rozwój dobroczynnych bakterii w naszych jelitach, dzięki czemu doskonale łagodzi problemy trawienne związane z niestrawnością i zaparciami. Sok z marchwi odtruwa jelito grube, likwiduje gazy, poprawia perystaltykę jelit i przywraca prawidłowe funkcje śluzówce zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych jelit oraz wrzodów żołądka. Sok z marchwi jest też polecany w profilaktyce takich chorób, jak celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, czy rak jelita grubego.

  1. Sok z marchewki poprawia pracę wątroby

Marchew zawiera tzw. glutation, czyli organiczny związek chemiczny o właściwościach detoksykujących, który regeneruje uszkodzenia wątroby spowodowane stresem oksydacyjnym. Dodatkowo flawonoidy roślinne oraz beta-karoten stymulują ogólną czynność wątroby i optymalizują jej funkcje.

  1. Sok z marchewki na dobrą odporność

Marchewka to bogactwo ogromnej ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które czynią ją wspaniałym narzędziem do budowania silnego układu odpornościowego. Sok z marchewki jest szczególnie cenny ze względu na zawartości witaminy C, która jak wiadomo ginie podczas obróbki cieplnej w wysokich temperaturach. Co więcej, witamina A reguluje uwalnianie komórek odpornościowych w jelitach. Sok z marchwi spożywany regularnie chroni organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz powstawaniem stanów zapalnych.

  1. Sok z marchewki korzystnie wpływa na stan zębów i jamy ustnej

Duża zawartość witamin, minerałów i karotenoidów może wpływać na poprawę struktury kości. Dodatkowo sok z marchewki wzmacnia dziąsła, bierze udział w mineralizacji zębów oraz zmniejsza ilość bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy.

  1. Sok z marchewki na piękną i młodą skórę

Sok z marchewki niszczy wolne rodniki i spowalnia utlenianie tłuszczu, co pomaga zapobiegać starzeniu się skóry i nadmiernemu jej przesuszaniu. Beta-karoten odmładza i regeneruje skórę, zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez słońce oraz zmniejsza widoczność blizn i przebarwień.

  1. Sok z marchewki na opalanie i utrwalenie opalenizny

Sok z marchewki za sprawą beta-karotenu przyspiesza opalanie oraz pomaga utrzymać efekt opalenizny na dłużej.

 

Sok z marchewki - wszystko co najlepsze z królowej warzyw

Jak zdążyłeś się już przekonać, marchew to fantastyczne warzywo, po które warto sięgać jak najczęściej. Jedzenie surowej marchwi oraz przyrządzanie świeżego soku z marchewki za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej to jedne z najprostszych i najefektywniejszych sposobów, aby korzystać z wszystkich benefitów, które oferuje to pomarańczowe warzywo. Już 1 szklanka soku z marchwi wypita raz na dobę pozwala dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę witamin, minerałów i antyoksydantów, które będą skutecznie wspierać Twoje zdrowie. Wyciskarka wolnoobrotowa wyciśnie z marchwi wszystko to, co najlepsze, nie pozbawiając jej cennych składników odżywczych. Sok z marchewki uzyskany za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej takiej, jak np. Kuvings Revo830 nie tylko wspaniale smakuje i jest bajecznie klarowny, ale też doskonale nawadnia organizm, gasi pragnienie oraz zaspokaja chęć na słodycze. Sok z marchewki pity regularnie pomoże Ci w normalizacji funkcjonowania układu odpornościowego, co może przyczynić się do pokonania wielu dolegliwości, także tych przewlekłych. Świeżo wyciskany sok z marchwi to jeden z najlepszych sposobów na odtruwanie tkanek, oczyszczenie krwi z toksyn i regenerację chorych komórek. Oczyszczona krew łatwiej transportuje komórki odpornościowe, co wspiera organizm w procesie wracania do równowagi zdrowotnej.

 

Jaką marchew kupować na soki?

Marchew na soki wybieraj z pewnego źródła i ze sprawdzonych upraw, a najlepiej z małych, ekologicznych gospodarstw, w których nie stosuje się nawozów mineralnych, a zwłaszcza azotowych. Marchew hodowana na nawozach sztucznych często traci wiele ze swoich cennych właściwości, a nawet może powodować zatrucia. Marchew pochodząca z upraw ekologicznych, czyli nawożona jedynie obornikiem lub kompostem, ma bardziej intensywny i słodszy smak oraz zawiera więcej białka i beta-karotenu. Nie wybieraj warzyw idealnie umytych, zapakowanych w folię lub pokrojonych. Jeśli masz możliwość, sięgaj po te brudne, wyciągnięte prosto z gleby. Taką marchew wystarczy przed wyciskaniem jedynie umyć z pozostałości ziemi. Warto zostawić skórkę, pod którą kryje się mnóstwo wartościowych substancji odżywczych.

 

Przepisy na soki z marchewką

Aby zrobić podstawowy sok z marchewki, który jest pyszny, słodki i z pewnością usatysfakcjonuje Twoje kubki smakowe, przygotuj 2 kg marchwi i po prostu przepuść warzywa przez wyciskarkę wolnoobrotową. Z tej ilości marchwi za pomocą wyciskarki Kuvings Revo830 powinieneś otrzymać ok. 1,5. l soku, którym pożywi się cała Twoja rodzina. A poniżej przedstawiamy Wam garść przepisów na soki z dodatkiem innych składników, ale w których marchew gra pierwsze skrzypce.

 

  1. Słoneczny sok z marchewki i pomarańczy

  • 1 kg marchwi

  • 2 pomarańcze

  • 1 cm imbiru

 

  1. Oczyszczający sok z marchwi

  • 6 dużych marchewek

  • 2 jabłka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 garście szpinaku

 

  1. Sok z marchwi tropikalny

  • 0,5 kg marchwi

  • 3 plastry ananasa

  • ¼ melona

  • 1 limonka

 

  1. Sok a’la Kubuś

  • 0,5 kg marchwi

  • 2 jabłka

  • 2 brzoskwinie

  • 2 banany

  • 1 pomarańcza

 

  1. Sok z marchewki na przeziębienie

  • 0,5 kg marchwi

  • 2 jabłka

  • 2 pomarańcze

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 1 cm korzenia kurkumy

 

  1. Sok marchwiowo-buraczkowy

  • 0,5 kg marchewki

  • 2 buraki

  • 2 jabłka

 

  1. Sok z marchwi i pomidorów

  • 4 marchewki

  • 4 pomidory malinowe

  • 1 jabłko

pixel