Jak wyciskać truskawki i maliny?
Owoce jagodowe, w tym truskawki i maliny to jedne z najbardziej problematycznych składników do wyciskania w wyciskarce wolnoobrotowej. Wszystko zależy jednak od sposobu ich wyciskania oraz od rodzaju urządzenia, którym się posługujemy. Sprawdź, jak skutecznie wyciskać soki z owoców jagodowych, aby nie stracić cennego surowca i aby cieszyć się ich doskonałym smakiem i korzyściami zdrowotnymi za każdym razem.
Jak wycisnąć sok z truskawek i malin?
Owoce jagodowe takie, jak truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny, agrest, czy porzeczki zaliczane są do tzw. owoców miękkich, które cechują się dość zbitą strukturą, niską zawartością wody oraz dużą ilością miąższu i drobnych pestek. Wyciskanie soku z tych owoców może być więc problematyczne. Często zdarza się, że maliny, czy truskawki przepuszczane przez wyciskarkę wolnoobrotową zapychają otwory sita i zatrzymują sok wewnątrz urządzenia. Wałek ślimakowy obraca się, rozgniata owoce na miazgę, ale co z tego, jak sok pozostaje w środku. Jak sobie z tym skutecznie poradzić i wycisnąć potężną szklankę soku z owoców jagodowych?
Przede wszystkim, wybierając owoce jagodowe na soki, unikaj tych przejrzałych i zbyt miękkich, gdyż to one będą powodować największe problemy. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się owoce twardsze i jędrne, takie, które jeszcze nie osiągnęły pełnej dojrzałości.
Sposób wyciskania także ma tutaj kluczowe znaczenie. Najlepszą metodą jest po prostu wykonanie soku z dodatkiem twardych owoców, jak jabłka, czy gruszki lub owoców soczystych takich jak, pomarańcze, mandarynki, ananas lub arbuz. Do świeżo wyciskanych soków z owoców jagodowych możesz dodawać również warzywa, np. seler naciowy, czy zieleninę. Aby jednak sok był klarowny, dobrze oddzielony od pulpy i wydostał się odpowiednim wylotem z wyciskarki konieczne jest dodanie owoców twardych lub tych z dużą zawartością wody.
Naprzemiennie wrzucaj do wlotu urządzenia owoce jagodowe oraz inne wybrane owoce, które, dzięki dużej zawartości wody, każdorazowo przeczyszczą sito urządzenia ułatwiając wydobycie soku z malin, truskawek, czy porzeczek. Owoce jagodowe wrzucaj bardzo powoli i w niewielkich ilościach, nie więcej niż 1 łyżkę na raz. Dzięki temu zminimalizujesz ilość nasion, które mogą utknąć w sicie. Stale obserwuj postępy wyciskania i monitoruj czy pulpa wychodzi na bieżąco. Pamiętaj, że pulpa z truskawek, czy malin będzie bardziej mokra niż na przykład ta z jabłek lub pomarańczy. Jest to zjawisko w pełni naturalne, więc nie musisz się tym przejmować. Aby zmaksymalizować wykorzystanie składników, wykorzystaj pulpę z owoców pestkowych jako składnik domowych dżemów lub ciasteczek. Dzięki temu nic z tych smacznych, sezonowych owoców się nie zmarnuje, a Ty uczynisz świadomy krok w kierunku bycia bardziej eko i zero waste.
Model wyciskarki wolnoobrotowej również może mieć duży wpływ na skuteczność wyciskania soków. Na rynku dostępne są wyciskarki pionowe i poziome. Wyciskarki poziome dużo lepiej radzą sobie z wyciskaniem soku z zielonych liści, jarmużu, szpinaku, roszponki, czy natki pietruszki. Z kolei wyciskarki pionowe słabiej wyciskają liście, za to są doskonałe do produkowania soków z miękkich owoców takich, jak owoce jagodowe.
Producenci wyciskarek starają się wyjść naprzeciw wszystkim potrzebom współczesnych użytkowników, dlatego wypuszczają na rynek coraz to bardziej nowoczesne i wielofunkcyjne urządzenia, które mają ułatwić nam życie. Takim modelem jest pierwsza na rynku hybrydowa wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings Revo830 łącząca w sobie zalety wyciskarki pionowej i poziomej. Co to oznacza? Revo830 doskonale radzi sobie z wyciskaniem soku zarówno z zielonych liści, jak i miękkich owoców jagodowych. W dodatku wyposażona jest w dwa wloty na składniki, dzięki którym można uniknąć zbędnych przygotowań w postaci krojenia warzyw i owoców na mniejsze kawałki. Większy wlot umożliwia wrzucanie w całości dużych i mniejszych, okrągłych owoców i warzyw takich, jak pomarańcze, cytryny, jabłka, czy pomidory. Drugi, wąski wlot został stworzony specjalnie dla długich warzyw takich, jak marchew, pietruszka, czy seler naciowy, które również można wrzucić w całości do wyciskarki. Wlot ten wyposażony jest dodatkowo w ostrze, które delikatnie tnie warzywa na mniejsze części nie pozbawiając ich substancji odżywczych. Na wyposażeniu tego modelu znajduje się także specjalne sito do smoothie z większymi oczkami, za pomocą którego możesz przyrządzić wspaniałe koktajle i musy z malin, czy truskawek.
Brzmi wspaniale, prawda? Jeśli więc poszukujesz modelu wyciskarki, który będzie przyjazny owocom jagodowym, jak i zieleninie, to z pewnością się nie zawiedziesz.
Dlaczego warto pić soki z truskawek i malin?
Smak soków z owoców jagodowych jest wprost nie do przecenienia. Sok z malin, truskawek, porzeczek, czy jagód doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a przy tym zaspokaja chęć na słodycze. Poza tym to prawdziwa bomba odżywcza, która niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych:
-
Sok z owoców jagodowych jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wspiera system odpornościowy, reguluje pracę układu krwionośnego, przyspiesza gojenie się ran, stymuluje produkcję kolagenu oraz spowalnia procesy starzenia.
-
Sok z malin, czy truskawek obniża poziom cukru we krwi, reguluje ciśnienie i ma udowodniony wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego.
-
Dzięki obecności antocyjanów, sok z owoców jagodowych chroni przed chorobami serca i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
-
Ze względu na sporą zawartość wapnia, fosforu i potasu, sok z owoców jagodowych pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości, przez co jest polecany w profilaktyce osteoporozy i w schorzeniach stawowych. Czy wiesz, że jeżyny znajdują się w pierwszej 10. owoców z najwyższą zawartością wapnia?
-
Za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, sok z owoców jagodowych wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Jagody należą do owoców z najwyższym poziomem przeciwutleniaczy.
A jakie są jeszcze inne zalety picia soków z owoców jagodowych?
Soki z truskawek, malin, borówek, czy jagód to naturalna słodycz ze stosunkowo niską zawartością naturalnego cukru! W dodatku zdecydowana większość błonnika pokarmowego, który nie może zostać wchłonięty przez organizm jest podczas wyciskania soku w wyciskarce wolnoobrotowej odfiltrowywany do osobnego pojemnika wraz z pulpą. Sok z owoców jagodowych smakuje zarówno dzieciom, jak dorosłym. Świetnie nadaje się do zamrożenia jako sorbet lub kostki lodu, co latem może być szczególnie atrakcyjną formą podania sezonowych owoców.
Przepisy na soki z owoców jagodowych
Wiecie już, w jaki sposób najlepiej wyciskać sok z truskawek i malin, czas przejść do realizacji.
Sezonowy mix
-
1 szklanka truskawek
-
1 szklanka malin
-
1 szklanka jagód
-
2 jabłka
-
½ cytryny
Zielona agrestowa moc
-
2 szklanki agrestu
-
2 laski selera naciowego
-
1 zielone jabłko
-
kilka listków świeżej mięty
Poziomkowy las
-
1 szklanka poziomek
-
1 szklanka truskawek
-
2 plastry arbuza
-
1 jabłko
-
1 garść szpinaku
Na jagody
-
2 szklanki jagód
-
1 garść borówek
-
1 garść malin
-
2 jabłka
Porzeczkowy raj
-
2 szklanki porzeczek ( z gałązkami)
-
2 plastry arbuza
-
1 laska selera naciowego
-
1 pomarańcza
-
1 jabłko