Jak zrobić domowe shoty?

2023-04-12
Jak zrobić domowe shoty?

Shot kojarzy nam się głównie z mocnym, słodkim drinkiem alkoholowym podawanym w 50-mililitrowym kieliszku do wypicia na raz. Taka też jest prawidłowa definicja słowa “shot”, ale idea spożywania wysoko skoncentrowanych napojów w dawce “na raz” przeniknęła także do środowiska wellness. Domowe shoty przyrządzane za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej to mocny booster dla zdrowia, który postawi na nogi Twój układ odpornościowy oraz pomoże Ci szybciej zwalczyć infekcje. Jak zrobić shota na odporność? Jakie składniki zastosować? Poznaj najlepsze przepisy na domowe shoty z wyciskarki!

Shot na odporność - co to jest?

Shot na odporność nie ma nic wspólnego z drinkiem alkoholowym. To po prostu sok wyciśnięty z owoców lub warzyw z dodatkiem składników o silnym działaniu przeciwwirusowym, antyzapalnym i bakteriobójczym. Ta często intensywna w smaku mikstura cechuje się ogromną zawartością składników aktywnych, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zwalczyć infekcje. Można przygotować bardzo skoncentrowanego shota w dawce 50-mililitrowej, ale nie ma też przeciwwskazań, aby zrobić mniej intensywną, a większą porcję napoju. Picie shotów polecane jest w trakcie trwania infekcji lub w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę, czy przeziębienie. Nie ma jednak żadnych przeszkód, abyś spożywał taki zdrowotny sok codziennie, nawet przez cały rok. Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje.

Jak komponować shoty na odporność?

Zasada robienia shotów jest naprawdę bardzo prosta i zależy głównie od Twojej fantazji i upodobań smakowych. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem wyciskarki wolnoobrotowej, to połowę sukcesu masz już sobą. Wystarczy przepuścić odpowiednie składniki przez wyciskarkę i gotowe! Jako baza do shotów na odporność świetnie sprawdzą się takie owoce i warzywa jak: cytryna, pomarańcza, grejpfrut, jabłko, ananas, marchew, burak, pomidor, ogórek. Każda z tych roślin reprezentuje ogromną wartość odżywczą, którą można dodatkowo podkręcić następującymi dodatkami:

 

  • Imbir - to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie, która jest blisko spokrewniona z kurkumą, kardamonem i galangalem. Imbir ma bardzo długą historię stosowania w różnych formach medycyny tradycyjnej i alternatywnej. Niepowtarzalny smak i zapach imbiru jest wynikiem obecności naturalnych olejków eterycznych, z których najważniejszym jest gingerol. Gingerol jest głównym bioaktywnym związkiem imbiru i odpowiada za wiele właściwości leczniczych tej rośliny. Ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest wynikiem nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie. W dodatku związki zawarte w imbirze mogą pomóc organizmowi zwalczać choroby przewlekłe, takie jak nadciśnienie, choroby serca, czy choroby płuc. Imbir ma działanie napotne, rozgrzewające, przeciwbólowe oraz pomaga przy wzdęciach i nudnościach.

  • Kurkuma - ta złoto-pomarańczowa przyprawa o silnych właściwościach barwiących jest blisko spokrewniona z imbirem. Kurkuma używana w kuchni od setek lat jest także stosowana w celach leczniczych w ajurwedzie oraz medycynie chińskiej. Aktywnym składnikiem kurkumy jest naturalny związek (polifenol) zwany kurkuminą, który cechuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi. Pomaga zwalczać wirusy i bakterie oraz odgrywa bardzo ważną rolę w naprawie uszkodzeń powstałych w organizmie. Kurkuma blokuje niszczycielskie działanie wolnych rodników oraz stymuluje inne przeciwutleniacze, aby lepiej spełniały swoją funkcję. Warto wiedzieć, że sama kurkumina jest słabo wchłaniana do krwiobiegu dlatego, aby w pełni doświadczyć jej działania, poleca się spożywać kurkumę w połączeniu z czarnym pieprzem. Pieprz zawiera naturalną substancję - piperynę, która zwiększa biodostępność kurkuminy o blisko 2000%.

  • Cynamon – uznawany jest za najstarszą przyprawę świata. Pozyskuje się go z wiecznie zielonego drzewa, w którego korze znajduje się bogactwo olejków eterycznych oraz składników o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Cynamon jest wręcz napakowany przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez wolne rodniki. Niektóre badania wykazały, że spożywanie cynamonu w dużych ilościach może znacznie zwiększyć poziom przeciwutleniaczy we krwi, jednocześnie zmniejszając poziom markerów używanych do pomiaru stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne. Antyoksydacyjne działanie cynamonu jest tak silne, że podobno można go stosować jako naturalny środek do konserwowania żywności. Pamiętaj, aby wybierać tylko prawdziwy cynamon cejloński! Cynamon chiński, który najczęściej można spotkać na sklepowych półkach, nie posiada tak silnego działania.

  • Czosnek - czy wiesz, że czosnek przez tysiące lat był używany w starożytnych kulturach wyłącznie jako środek leczniczy, zanim odkryto jego kulinarne walory? Substancja bioaktywna zawarta w czosnku, zwana allicyną hamuje rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Silne działanie czosnku porównywane jest do właściwości antybiotyku. Odpowiadają za to również związki siarki wytwarzające się podczas siekania, miażdżenia lub żucia ząbka czosnku. Istnieje badanie, które wykazało, że codzienne spożywanie dużych ilości czosnku zminimalizowało liczbę przeziębień w grupie kontrolnej o 63% w porównaniu z placebo, a średnia długość objawów infekcji została zmniejszona o 70%. Imponujące!

  • Chili - to owoce rośliny papryki Capsicum wyróżniające się ostrym smakiem i intensywnym, czerwonym kolorem. Kapsaicyna jest główną substancją aktywną papryczki chili odpowiedzialną za wiele korzyści zdrowotnych. Kapsaicyna jest między innymi składnikiem wielu leków przeciwbólowych. Zjedzenie papryczki chili aktywuje działanie receptorów wywołujących uczucie bólu, co w efekcie daje efekt znieczulający. Wynika to z zablokowania przekaźnictwa synaptycznego, co prowadzi do ustąpienia bólu. W dodatku papryczka chilli ma działanie rozgrzewające i zwiększa potliwość, co może okazać się niezwykle przydatną właściwością podczas gorączki.

  • Miód - miód jest silnym antyoksydantem, który pobudza układ odpornościowy do eliminowania szkodliwych drobnoustrojów. W medycynie alternatywnej miód wykorzystywany jest do leczenia infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, gdyż jest niezwykle skuteczny w pozbywaniu się nadmiaru śluzu zgromadzonego w oskrzelach lub płucach. Miód jest również doskonałym remedium zwalczającym niektóre szczepy bakterii, które rozwinęły oporność na działanie antybiotyków. W dodatku gwarantuje natychmiastowy zastrzyk energii, gdyż cukier w nim zawarty nie wymaga dodatkowego etapu trawienia, który jest potrzebny w przypadku metabolizowania cukru białego.

  • Czarny Pieprz - nazywany dawniej czarnym złotem bogaty jest w składnik bioaktywny nazywany piperyną. Piperyna to naturalny alkaloid odpowiedzialny za ostry smak pieprzu, który pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca tętnic, choroby układu krążenia, czy schorzenia neurologiczne. Związek ten ma również bardzo pozytywny wpływ na biodostępność składników odżywczych. Kiedy dodajesz czarny pieprz do potrawy lub soku, zwiększasz wchłanialność witamin, minerałów i substancji aktywnych zawartych w innych składowych posiłku. Stąd zaleca się między innymi dodawanie pieprzu do shotów z kurkumą, gdyż aktywuje on proces przyswajania kurkuminy przez organizm. W kwestii infekcji i wzmacniania odporności pieprz okazuje się bardzo skutecznym środkiem. Zapewnia doskonałe wsparcie dla układu immunologicznego i ma zdolność do zwalczania stanów zapalnych dróg oddechowych. W dodatku wypicie shota z dodatkiem pieprzu podnosi temperaturę ciała i wzmaga pocenie, co może szybciej zlikwidować nieprzyjemne objawy spowodowane wysoką gorączką.

  • Cytryna - o cytrynie wspominaliśmy już wyżej, gdzie polecaliśmy ten owoc jako idealną bazę do shotów. Cytryna zawiera bowiem w sobie mnóstwo soku o wspaniałych właściwościach wspierających odporność. Jest źródłem witaminy C, ale przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ze względu na dużą zawartość elektrolitów, sok z cytryny doskonale nawadnia organizm. Ma także działanie moczopędne i oczyszczające, co sprawia, że wypijając shoty na bazie cytryny szybciej pozbędziemy się toksyn z organizmu oraz wzmocnimy nasz układ odpornościowy.

  • Natka pietruszki - te niepozorne zielone liście oferują ogromne bogactwo witaminy C, niezbędnej w procesie leczenia infekcji. W dodatku mają silne działanie moczopędne, detoksykujące, antyseptyczne i przeciwzapalne. Są także cennym źródłem chlorofilu wspomagającego oczyszczanie organizmu z toksyn i patogenów. Natka pietruszki odżywia tkanki i pobudza je do regeneracji, reguluje poziom pH krwi oraz dostarcza organizmowi szeregu witamin i minerałów, które wykazują korzystne działanie w profilaktyce zdrowia.

8 prostych przepisów na shoty na odporność

  1. Klasyczny shot cytrynowy z imbirem i kurkumą

  • 2 cytryny

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 2 cm kłącza kurkumy

  • 1 szczypta czarnego pieprzu

 

  1. Mocny booster na odporność - maksymalna siła

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cm kurkumy

  • 1 cm imbiru

  • 1 łyżka miodu

  • 1 szczypta cynamonu

  • 1 szczypta czarnego pieprzu

  • odrobina soli himalajskiej

 

  1. Shot ananasowy z imbirem

  • 3 plastry ananasa

  • 1 cytryna

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 cm korzenia imbiru

 

  1. Shot przeciwbólowy

  • 2 łodygi selera naciowego

  • ½ ogórka

  • 1 cytryna

  • 1 plaster ananasa

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 1 cm kłącza kurkumy

  • 1 łyżeczka miodu

  • szczypta pieprzu

 

  1. Słodki shot na odporność dla dzieci

  • 2 pomarańcze

  • 1 limonka

  • 1 cm imbiru

  • szczypta cynamonu

 

  1. Shot marchewkowy

  • 2 marchwie

  • 1 pomarańcza

  • ½ cytryny

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 2 cm kłącza kurkumy

  • 1 szczypta pieprzu

 

  1. Shot buraczany

  • 2 buraki

  • 1 jabłko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cm imbiru

  • szczypta majeranku

 

  1. Zielony shot - efekt wow

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 garście jarmużu

  • 2 jabłka

  • 1 cytryna

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 1 papryczka chili

  • 1 łyżka miodu

 

Jak przechowywać shoty?

Jeśli przygotowałeś większą porcję shotów, możesz je bezpiecznie przechowywać w lodówce w szklanym słoiku lub butelce przez okres do 3 dni. Po tym czasie niektóre substancje aktywne utlenią się, a shot nie będzie miał już tego kopa, którego można się spodziewać po wypiciu świeżo przygotowanej porcji.

Jak pić shoty na odporność?

Shoty na odporność możesz pić codziennie wprost z kieliszka lub ze szklanki, w zależności od Twoich potrzeb. Najważniejsze jest, by słuchać swojego organizmu i dobrać takie składniki shotów, które nie powodują u Ciebie odruchu odrzucenia. Na zdrowie i odporność składa się wiele rozmaitych czynników, w tym również psychologiczne i emocjonalne. Jeśli jakiś shot powoduje u Ciebie dyskomfort smakowy lub wywołuje niepożądane objawy np. w postaci nudności, spróbuj rozcieńczyć napój z wodą, użyj innych składników lub po prostu zmniejsz jego intensywność. Nie przesadzaj także z ilością wypijanego shota. Pojemność kieliszka lub maksymalnie jednej szklanki absolutnie wystarczy, aby zmobilizować Twój układ odpornościowy do działania. Duża ważniejsza jest nie ilość, a regularność w piciu shotów, która niesie za sobą niezwykłe korzyści zdrowotne, pozwalające uniknąć infekcji nawet w sezonie chorobowym.

pixel