Jak zrobić domowe syropy na przeziębienie?

2023-04-05
Jak zrobić domowe syropy na przeziębienie?

Domowe syropy na przeziębienie mogą być tak samo, a nawet bardziej skuteczne niż te zakupione w aptece. W dodatku wytwarzane są wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają masy podejrzanych lub szkodliwych dla zdrowia substancji takich, jak wzmacniacze smaku, barwniki, czy konserwanty. Producenci syropów na kaszel nie stronią także od dodawania do swoich produktów ogromnych ilości białego, rafinowanego cukru lub co gorsza jego zamienników w postaci syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego. Mogą one wywoływać niekorzystne skutki dla organizmu i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych takich, jak nadwaga, miażdżyca, choroby nerek, czy stłuszczenie wątroby.

 

Po co więc sięgać po napakowane chemią syropy apteczne, skoro pod ręką mamy leki pochodzące wprost z natury? Przygotowując domowe syropy możesz czerpać z właściwości leczniczych wielu roślin. Masz też pełną kontrolę nad składem swojego wyrobu oraz gwarancję, że nie znajdują się w nim żadne niepożądane substancje. W końcu to, co jemy i pijemy ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Jeśli więc chcesz zadbać o odporność swojej rodziny lub wzmocnić organizm dziecka w trakcie trwania infekcji, wypróbuj nasz proste przepisy na domowe syropy na przeziębienie z wyciskarki wolnoobrotowej.

Jak zrobić domowe syropy w wyciskarce wolnoobrotowej?

Syropy na przeziębienie można przygotować na wiele różnych sposobów. My chcemy Ci dziś opowiedzieć, jak zrobić smakowite i zdrowe syropy za pomocą wyciskarki. Jeśli więc na wyposażeniu Twojej kuchni znajduje się urządzenie wolnoobrotowe, to taki syrop wykonasz w zaledwie kilkanaście minut! Aby zadbać o wyposażenie Twojej naturalnej, domowej apteczki przed zimą, do robienia syropów wykorzystaj dary lata i jesieni. Ale doskonały syrop o działaniu przeciwwirusowym i antyzapalnym przygotujesz także ze składników dostępnych przez cały rok.

Czym konserwować domowe syropy?

Konserwowanie cukrem to najpopularniejsza metoda zachowania świeżości syropów. Dzięki cukrowi, składniki mikstury zachowują swój smak, aromat, składniki odżywcze oraz substancje lecznicze. Wysoka zawartość cukru w syropie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, dzięki czemu syropy można bezpiecznie przechowywać przez całą zimę. Tradycyjny, biały cukier posiada jednak wysoki indeks glikemiczny i jest bardzo kaloryczny. Warto więc zastąpić go innymi słodzidłami, które mają te same właściwości.

 

Ksylitol to naturalna substancja pozyskiwana z brzozy, która stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego cukru. Zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier oraz posiada dużo niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu polecany jest w diecie diabetyków. Ksylitol znany jest także ze swoich właściwości przeciwpróchniczych. To składnik często dodawany do past do zębów oraz płynów do higieny jamy ustnej. Nie stanowi pożywki dla bakterii próchnicowych i przywraca w jamie ustnej równowagę kwasowo-zasadową. To bardzo dobra wiadomość w kontekście syropów na przeziębienia dla dzieci, których zęby są mniej odporne na próchnicę. Ksylitol stosuje się dokładnie w takich samych ilościach jak cukier, co oznacza, że 1 szklanka cukru równa się 1 szklance ksylitolu.

Do konserwowania syropów doskonale nadaje się także ekologiczny miód. Nie tylko utrwala oraz poprawia smak syropu, ale także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Miód działa jak naturalny antybiotyk, eliminuje wirusy i bakterie, wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwzapalne oraz detoksykujące. Ważne jednak, by nie podgrzewać miodu do wysokich temperatur, aby nie stracił swojej mocy. Najlepiej jest dodawać miód do mikstury po jej przestudzeniu do temperatury pokojowej.

 

Erytrytol to alkohol cukrowy, obecny w niektórych owocach, warzywach, grzybach, wodorostach, czy winie. Nie jest przyswajany przez organizm i jest wydalany niemal w niezmienionej formie przez nerki. Erytrol praktycznie nie zawiera kalorii, dlatego jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę. Cechuje się nieco mniej słodkim smakiem niż cukier czy ksylitol dlatego, aby otrzymać podobną słodkość syropu należy dodać go o około 30% więcej.

Syrop z malin na gorączkę

Maliny, nazywane także naturalną aspiryną to owoce bogate w kwas salicylowy, który ma silne właściwości napotne i rozgrzewające. Dzięki temu syrop malinowy szybko i skutecznie może pomóc w obniżeniu gorączki. W dodatku wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwbakteryjne. Pozwala szybciej zwalczyć objawy grypy i przeziębienia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Syrop malinowy to także skuteczny środek na obniżenie ciśnienia krwi. Ze względu na dużą zawartość miedzi i żelaza, maliny polecane są także w przypadku anemii. Wypróbuj ten prosty przepis, z którego otrzymasz ok. 1 litra syropu malinowego na zimę.

 

Składniki:

 

  • 1 kg malin

  • 350 g ksylitolu lub 450 g erytrolu

 

Maliny delikatnie wypłucz pod bieżącą wodą i przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową. Powstały sok wlej do garnka, dodaj wybrane słodzidło, wymieszaj i zagotuj. Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Na zdrowie!

Syrop z czarnego bzu na odporność

Bez czarny to pospolity krzew, który można spotkać w lasach, na polach, a także w miejskich parkach. Jagody czarnego bzu mają wręcz niesamowite właściwości dla zdrowia. Zbiera się je późnym latem w okresie sierpnia i września. To darmowe lekarstwo na przeziębienie, którego najlepiej szukać z dala od ruchliwych dróg, na terenach leśnych lub wiejskich. Czarny bez słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Jest bogatym źródłem witaminy C, A, garbników, flawonoidów, pektyn, soli mineralnych i olejków eterycznych. Syrop z czarnego bzu działa przeciwgorączkowo, wykrztuśnie i przeciwbólowo, dzięki czemu polecany jest we wszelkiego rodzaju infekcjach. Należy pamiętać, że surowe owoce czarnego bzu są trujące z powodu obecności substancji zwanej sambunigryną. Absolutnie nie powinieneś więc spożywać ich na surowo. Na szczęście w wysokich temperaturach sambunigryna ulega rozpadowi i traci swoje szkodliwe właściwości.

 

Składniki:

 

  • 1,5 kg owoców czarnego bzu

  • 400 g brązowego cukru lub ksylitolu lub 520 g erytrolu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 goździki

  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

 

Zebrane owoce dokładnie oczyść z gałązek. Możesz sobie pomóc widelcem. Opłucz jagody pod bieżącą wodą i przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Sok przelej do garnka i zagotuj z cukrem lub ksylitolem, cynamonem, goździkami i imbirem. Na koniec przelej sok do wyparzonych butelek i szczelnie zamknij. Syrop na zimę jest gotowy! Możesz go dodawać do wody lub herbaty oraz pić samodzielnie po 1 łyżce 3 razy dziennie.

Syrop/sok z igieł sosny na kaszel

Syrop z pędów sosny to popularny środek na kaszel wśród produktów aptecznych. My proponujemy Ci wypróbować domowy syrop/sok z igieł sosny, który nie zawiera grama cukru i przygotujesz go w wyciskarce wolnoobrotowej. Słodzidłem są tutaj jabłka, więc taki syrop niekoniecznie sprawdzi się przy długim przechowywaniu. Najlepiej jest więc regularnie przygotowywać mniejsze porcje syropu i wypijać w ciągu kilku dni. Igły sosnowe to bogactwo witaminy C i antyutleniaczy, a olejki eteryczne obecne w sosnowych igłach skutecznie pomagają zwalczyć kaszel i udrożnić drogi oddechowe. Spróbuj!

 

Składniki:

 

  • 1 kg soczystych jabłek

  • kilka gałązek sosnowych

 

Jabłka i igły starannie oddzielone od gałązek przepłucz pod bieżącą wodą. Naprzemiennie wrzucaj do wlotu wyciskarki jabłka i igły sosnowe. Im więcej igieł użyjesz, tym Twój syrop będzie bardziej intensywny i napakowany zdrowotnymi substancjami. Gotowy syrop/sok z igieł sosnowych przelej do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Syrop cytrynowo-imbirowy zwalczający wirusy

Zarówno imbir, jak i cytryna to potężne remedia na infekcje. Cytryna jest bogata w przeciwutleniacze i witaminę C. Z kolei imbir zawiera substancję aktywną o nazwie gingerol, będącą związkiem zaliczanym do polifenoli, posiadającym działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, a nawet antynowotworowe. Połączenie cytryny i imbiru w syropie działa jak naturalny antybiotyk, który odkaża, eliminuje bakterie i wirusy oraz wzmacnia system odpornościowy.

 

Składniki:

 

  • 1 kg cytryn

  • 5 cm korzenia imbiru

  • 100 g miodu

 

Obrane cytryny i imbir przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową. Wymieszaj z miodem i przelej do słoika lub butelki. Pij 3 razy dziennie po 1-2 łyżki syropu.

Syrop z cebuli na kaszel i katar

Syrop z cebuli od wieków stosowany był na kaszel i przeziębienie. Tradycyjną metodą krążki cebuli układało się w słoiku i zasypywało cukrem. Następnie szczelnie zamknięty słoik odstawiało się w ciepłe miejsce, aby cebula puściła sok. Dzisiaj syrop z cebuli przygotujesz w zaledwie kilka chwil dzięki wyciskarce wolnoobrotowej, a w dodatku otrzymasz go znacznie więcej. Ta niesamowita, domowa mikstura, za której smakiem nie przepadają dzieci, jest bardzo skutecznym lekarstwem na kaszel i katar. Rozrzedza zalegającą wydzielinę oraz ułatwia jej odkrztuszanie. W dodatku cebula jest doskonałym źródłem witaminy C, B6, kwasu foliowego i żelaza. Zawiera też bardzo cenną substancję aktywną, występującą również w świeżych ząbkach czosnku. Mowa oczywiście o allicynie, która hamuje rozwój mikroorganizmów i pomaga zwalczać infekcje. Olejki eteryczne obecne w cebuli posiadają silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antygrzybicze.

 

Składniki:

 

  • 500 g cebuli

  • 5 łyżek miodu

 

Obraną cebulę przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Gotowy sok przelej do słoika i zmieszaj z miodem. Pij 1 łyżkę syropu 3 razy dziennie. Przechowuj w lodówce nawet do 14 dni.

Syrop z selera na kaszel

Syrop z selera jest doskonałą alternatywą dla syropu z cebuli, a przy okazji cechuje się delikatniejszym smakiem i aromatem. Seler korzeniowy wykazuje bowiem podobne właściwości, jak cebula. Ułatwia pozbywanie się zalegającej wydzieliny i łagodzi objawy suchego kaszlu. Olejki eteryczne obecne w bulwie selera są cennym źródłem limonenu o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym. Olejki eteryczne z selera wykorzystywane są także w aromaterapii jako środek uspokajający i regulujący układ nerwowy.

 

Składniki:

 

  • 1 duży seler korzeniowy

  • 2 łyżki miodu

 

Selera obierz i przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Do soku dodaj miód, wymieszaj i przelej do słoiczka. Podawaj 2 razy dziennie po 1 łyżce. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Syrop z buraka na kaszel i wzmocnienie organizmu

Receptura na syrop z buraka jest znana od wielu pokoleń. Burakom nazywanym polskim superfoods często przypisywane są nadzwyczajne właściwości dla zdrowia. Nic w tym dziwnego, gdyż warzywa te są skarbnicą cennych substancji. Zawierają mnóstwo witaminy C wzmacniającej odporność i witaminy B1 wspomagającej pracę układu krążenia. W burakach obecne są także związki aktywne takie, jak betalaina, kwas ferulowy, rutyna, kaempferol, kwas kawowy, które stymulują układ immunologiczny oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniające procesy starzenia. Syrop z buraka ma silne właściwości przeciwzapalne, łagodzi ból gardła i chrypkę, oczyszcza drogi oddechowe oraz ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

 

Składniki:

 

  • 2 duże czerwone buraki

  • 3 łyżki miodu

 

Buraka umyj, obierz i wyciśnij z niego sok. Zmieszaj z miodem i odstaw do lodówki. Pij 2-3 razy dziennie po 2 łyżki syropu. Przechowuj do 3 dni.

Syrop z marchewki na kaszel

Czy wiedziałeś, że marchew może być pomocna w leczeniu kaszlu i infekcji dróg oddechowych? Marchew posiada właściwości alkalizujące i odtruwające. Witamina A obecna w marchewce ma nie tylko korzystne właściwości dla wzroku, ale wykazuje także dobroczynny wpływ na błonę śluzową układu oddechowego oraz stymuluje układ immunologiczny do obrony przed drobnoustrojami. Połączenie soku z marchwi z imbirem i miodem może przynieść naprawdę imponujące efekty dla zdrowia. Syrop z tych składników oczyści płuca i oskrzela z zalegającej wydzieliny, będzie działał przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo.

 

Składniki:

 

  • ½ kg marchewki

  • 3 cm świeżego korzenia imbiru

  • 4 łyżki miodu

 

Umytą marchew i imbir przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową i przelej do garnka. Zagotuj, a następnie odstaw do ostudzenia. Gdy sok będzie miał już temperaturę pokojową, dodaj miód i wymieszaj. Powstały syrop przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Pij po 2-3 łyżki codziennie przez cały okres infekcji.

pixel