Jak zrobić lody w wyciskarce wolnoobrotowej?
Wyciskarka wolnoobrotowa to rewelacyjne urządzenie, dzięki któremu na co dzień możesz cieszyć się smakiem pysznych, zdrowych i pełnowartościowych soków. Wiele razy wspominaliśmy już, że wyciskarki marki Kuvings to sprzęty nad wyraz wielofunkcyjne, które poza sokami, pozwalają otrzymać także pożywne koktajle, musy, przeciery, desery, mleko roślinne, ketchup, placki ziemniaczane, masło orzechowe, czy tofu. Świetnie sprawdzają się także do przygotowania domowych lodów! Jako, że mamy lato, czyli porę, w której lody szczególnie często są spożywane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych, to dziś poświęcamy ten wpis właśnie przygotowaniu lodów w wyciskarce wolnoobrotowej. Poznaj najlepsze techniki oraz przepisy na wyśmienite lody z wyciskarki i w pełni korzystaj z potencjału swojego urządzenia.
Lody z wyciskarki - czemu nie?
Domowe lody z sezonowych owoców to jedna z najzdrowszych i najatrakcyjniejszych letnich słodkich przekąsek, które możesz zaserwować swojej rodzinie. Po co sięgać po ciężką czekoladę, batony, lody sklepowe o tajemniczym składzie, czy niecieszące się niezbyt dobrą sławą, ociekające tłuszczem słone przekąski, skoro mamy do dyspozycji wspaniałe dary natury, z których można przygotować słodki, lekki, chłodzący i zdrowy deser?
Domowe lody mogą być przepełnione cennymi składnikami i zawierać mnóstwo witamin, minerałów, żywych enzymów i antyoksydantów. Czy istnieje jakaś bardziej wartościowa, nawadniająca, ochładzająca i działająca z korzyścią dla zdrowia słodycz na tej planecie? Naszym zdaniem nie! A więc do dzieła. Robimy domowe lody w wyciskarce wolnoobrotowej.
Jakie lody można przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej?
Być może niektórzy z Was się zaskoczą, ale w wyciskarce wolnoobrotowej można przygotować nie tylko sorbety owocowe, czy warzywne, ale także kremowe lody mleczne. O tym, jak uzyskać obie opcje, przeczytasz poniżej.
Czy lody można przygotować w każdej wyciskarce wolnoobrotowej?
Zasadniczo, jeżeli byśmy bardzo się postarali, to lody powinno udać się przygotować w każdym modelu wyciskarki. Jednak po co się męczyć, skoro można wybrać urządzenie, na którego wyposażeniu znajduje się specjalna, gładka przystawka do homogenizacji bez otworów, dedykowana właśnie lodom i sorbetom. Wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings Revo830, którą z wielu względów bardzo Ci polecamy, posiada taką dodatkową przystawkę o nazwie mincer. Dzięki niej w prosty i szybki sposób zrobisz domowe lody i sorbety z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw w zaledwie kilka chwil. Mincer możesz wykorzystać także do robienia koktajli, hummusu, tahini, puree, domowych przecierów, fantazyjnych deserów, czy gęstych soków z dużą ilością błonnika.
Jak zrobić lody w wyciskarce wolnoobrotowej?
Kluczem do sukcesu jest zamrożenie składników, które chcesz wykorzystać na lody. W przypadku sorbetów będą to oczywiście świeże owoce i warzywa. Sorbety można przygotować z jednego składnika lub mieszanki składników. Sięgnij po swoje ulubione owoce takie, jak truskawki, maliny, porzeczki, jagody, borówki, wiśnie, czereśnie, kiwi, pomarańcze, cytryny, melony, mango, arbuza, ananasa, gruszki lub jabłka. Przygotuj lody z dodatkiem warzyw: marchewki, ogórka, buraka, papryki, szpinaku, jarmużu, czy świeżych ziół takich, jak mięta, bazylia lub tymianek. Smak lodów zależy wyłącznie od Twojej wyobraźni i upodobań smakowych. Nie ma ograniczeń. Jeśli chcesz uzyskać sorbety o bardziej kremowej i mlecznej konsystencji, użyj zamrożonego banana, który w niesamowity wręcz sposób pozwala uzyskać właśnie efekt mlecznego, śmietankowego loda bez dodatku mleka. Pamiętaj jednak, że musi być to banan mocno dojrzały, na którego skórce daje się zauważyć ciemne, brązowe plamy. Jeżeli nie stronisz od nabiału, to nie ma przeciwwskazań, abyś w wyciskarce wolnoobrotowej przygotował także tradycyjne lody mleczne z dodatkiem jogurtu, serka mascarpone, kakao, orzechów, czy rozpuszczonej czekolady.
Jak zrobić sorbety owocowe w wyciskarce wolnoobrotowej?
Sorbety, czyli lody bez mleka i tłuszczu produkowane wyłącznie ze składników roślinnych, za pomocą mincera, przygotowuje się naprawdę w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy, że zamrozisz owoce i warzywa, a potem przepuścisz je przez wyciskarkę wolnoobrotową z zamontowaną przystawką do lodów. Pamiętaj, aby z owoców pestkowych, takich, jak czereśnie, śliwki lub morele przed zamrożeniem usunąć pestki. Oberwij też ogonki i szypułki z takich owoców, jak truskawki, czy wiśnie. Większe owoce i warzywa przed włożeniem do zamrażarki pokrój na małe kawałki tak, aby zmieściły się do wlotu wyciskarki. Owoce z niejadalną skórką takie, jak owoce cytrusowe, przed zamrożeniem obierz ze skóry. Umieść je w pojemniku lub woreczku strunowym, ułóż równomiernie i zamroź. Chwilę przed rozpoczęciem procesu, wyjmij składniki z zamrażarki i daj im kilka minut, aby odtajały i łatwiej było je rozdzielić. Potem nie pozostaje Ci nic innego jak przepuścić owoce i warzywa przez wyciskarkę w dowolnej kolejności, a lody, które wydostały się wylotem przełożyć do pucharków i gotowe!
Domowe sorbety owocowe możesz też przygotować w inny sposób używając sita do koktajli i smoothie z dużymi oczkami. Ta metoda nie wymaga wcześniejszego mrożenia składników. Przepuść przez wyciskarkę ulubione owoce i warzywa, przelej do specjalnych foremek do lodów z patyczkami, a następnie zamroź. Ten sposób jest równie dobry, ale należy pamiętać, że część owocu, czyli skórki, miąższ i błonnik zostają oddzielone od masy, dlatego my zdecydowanie preferujemy lody przyrządzane za pomocą mincera.
Jak zrobić lody mleczne w wyciskarce wolnoobrotowej?
Do przygotowania lodów mlecznych najlepiej sprawdzi się śmietanka 36%, jogurt, serek śmietankowy lub waniliowy, a także mleko kokosowe do lodów “mlecznych” w wersji wegańskiej. Składniki te także należy wcześniej zamrozić, podobnie jak owoce i warzywa, których chcemy użyć. Dobrym sposobem jest przełożenie śmietanki lub serka do foremek na kostki lodu. Dzięki temu uzyskasz optymalnej wielkości zmrożone składniki, które bez problemu zmieszczą się do wlotu wyciskarki. Naprzemiennie wrzucaj do wyciskarki składniki mleczne i roślinne, dzięki temu uzyskasz gęstą, jednolitą konsystencję lodów. Możesz też wykorzystać takie składniki, jak masło orzechowe, masło kokosowe, kakao, syrop klonowy, czy ekstrakt z wanilii. Masło orzechowe i kokosowe również należy zamrozić, a sypkie składniki, słodzidła i ekstrakty po prostu przekłada się do wlotu wyciskarki w trakcie robienia lodów.
Przepisy na lody z wyciskarki wolnoobrotowej
Znasz już zasady, w takim razie do dzieła! Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów na sorbety i lody mleczne. Pamiętaj jednak, że możesz eksperymentować do woli i tworzyć swoje oryginalne przepisy, którymi możesz się z nami podzielić wysyłając nam maila na adres: kontakt@kuvings.pl
1. Lody truskawkowo-malinowe
-
2 szklanki mrożonych truskawek
-
1 szklanka mrożonych malin
-
2 dojrzałe mrożone banany
-
1 łyżka syropu klonowego
Kremowe lody orzechowe bez mleka
-
4 dojrzałe mrożone banany
-
4 łyżki mrożonego masła orzechowego
-
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
-
1 łyżka prażonych płatków migdałowych do dekoracji
Lody z mango z miętową nutą
-
2 mrożone mango
-
1 mrożona limonka bez skóry
-
1 łyżka syropu z agawy
-
1 garść świeżych listków mięty
Lody pinacolada
-
0,5 mrożonego ananasa
-
1 mrożony banan
-
1 szklanka mrożonego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
-
1 łyżka dowolnego płynnego słodziła
-
1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
Lody z owoców leśnych
-
1 szklanka mrożonych jagód
-
1 szklanka mrożonych malin
-
1 szklanka truskawek
-
2 dojrzałe mrożone banany
Lody czekoladowe wegańskie
-
3 dojrzałe mrożone banany
-
2 łyżki mrożonego masła migdałowego
-
3 łyżki syropu klonowego
-
2 łyżki kakao w proszku
Wegańskie lody waniliowe
-
4 dojrzałe mrożone banany
-
2 łyżki masła/musu kokosowego
-
2 łyżki syropu z agawy
-
5 kropli ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
Lody jabłkowo- cynamonowe
-
4 mrożone jabłka
-
0,5 łyżeczki cynamonu do posypania
-
kilka rodzynek do dekoracji
Lody bananowe z czekoladą
-
4 dojrzałe mrożone banany
-
kilka kostek rozpuszczonej i wystudzonej czekolady do polania
Zielone lody truskawkowe
-
3 szklanki mrożonych truskawek
-
1 mrożona pomarańcza bez skórki
-
1 garść świeżego szpinaku
Lody marchewkowe z ananasem
-
2 plastry mrożonego ananasa
-
2 mrożone marchewki
-
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
-
0,5 mrożonej cytryny bez skóry
Klasyczne lody waniliowe
-
2 opakowania (po 150 g) mrożonego serka waniliowego z czystym składem
-
1 łyżka prażonych płatków migdałowych do dekoracji
Lody jogurtowo-truskawkowe
-
2 kubeczki mrożonego jogurtu lub mascarpone
-
2 szklanki truskawek
-
ew. miód do smaku
Wypróbuj swoją wyciskarkę wolnoobrotową pod kątem przygotowania domowych lodów i podziel się z nami najlepszymi przepisami: tutaj adres mailowy przepisy@kuvings.pl