Jak zrobić przetwory w wyciskarce?
Późne lato i wczesna jesień to czas robienia domowych przetworów. W tym okresie mamy wysyp wspaniałych, polskich, aromatycznych warzyw i owoców, którymi, dzięki przetworom, możemy delektować się przez całą zimę i korzystać z ich dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Wspólne robienie przetworów to tradycja w wielu domach i wspaniały pomysł na spędzanie wolnego czasu i integrację międzypokoleniową. Pyszne domowe soki, słodkie dżemy i pełne aromatu przeciery pomidorowe mogą wypełnić naszą spiżarnię i nawet w najbardziej pochmurny, smutny dzień przywołać miłe wspomnienie ostatniego lata. Dawniej robienie przetworów było zajęciem dużo bardziej angażującym i czasochłonnym. Wszystko trzeba było zrobić ręcznie. Dziś, dzięki dostępności innowacyjnych urządzeń takich, jak blendery lub wyciskarki wolnoobrotowe proces przygotowywania przetworów jest dużo szybszy, prostszy i przyjemniejszy. W tym wpisie opowiemy Wam, jak za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej dosłownie w kilka chwil przygotować smakowite przetwory na zimę!
Przetwory na zimę z wyciskarki - czy to możliwe i czy warto?
Wyciskarka wolnoobrotowa to genialne, wielofunkcyjne urządzenie, za pomocą którego możesz otrzymać nie tylko pyszne, świeże soki owocowo-warzywne, ale także doskonałe, pełne smaku, aromatu i wartości odżywczych przetwory na zimę. Dzięki wyciskarce zaoszczędzisz mnóstwo cennego czasu, który będziesz mógł przeznaczyć na inne aktywności. Takie etapy robienia przetworów, jak sparzanie pomidorów, czy wyczerpujące przecieranie ich przez sito o drobnych oczkach, aby pozbyć się pestek, możesz całkowicie pominąć. Będąc w posiadaniu nowoczesnej wyciskarki Kuvings Revo 830 nie musisz nawet kroić owoców i warzyw na mniejsze kawałki. Urządzenie zostało zaprojektowane w taki sposób, abyś do jego wlotów mógł wrzucać warzywa i owoce w całości. Czy nie brzmi to rewelacyjnie i czy nie jest to wystarczająca zachęta do tego, aby zakasać rękawy i przygotować pyszne domowe przetwory na zimę dla siebie i swojej rodziny?
Przetwory zrobione za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej zachowują w owocach i warzywach wszystkie najcenniejsze witaminy i minerały. Możesz robić przetwory z dowolnych owoców i warzyw, także tych liściastych, czy łykowatych. Wyciskarka bez Twojego udziału pozbędzie się skórek, wszystkich drobnych pestek i pozostawi sam gęsty sok. Wyciskarki są też dużo wydajniejsze w robieniu przetworów niż gdybyśmy chcieli wykonywać je bez jej udziału, np. 1 kg pomidorów możesz uzyskać nawet 1 l passaty. Nie czekaj, aż listopad zapuka do Twych drzwi i po przetworach pozostaną tylko niezrealizowane chęci, a więc do dzieła!
Jak przygotować się do robienia przetworów w wyciskarce?
Planując robienie przetworów za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, musisz po prostu mieć w swojej kuchni wyciskarkę oraz kupić owoce i warzywa, które planujesz przetworzyć. Proste, prawda? Wszystkie składniki starannie przebierz i pozbądź się tych nadgniłych, zbyt przejrzałych, ze śladami pleśni lub zarobaczywionych. Następnie starannie umyj wszystkie składniki i możesz przystąpić do pracy.
Zamontuj sito do przetworów
W wyciskarce wolnoobrotowej zamontuj sito przetworowe, które posiada większe otwory niż podstawowe sito do soków. Większość dobrych wyciskarek takich, jak Kuvings Revo830 ma takie sito w swojej ofercie. Sita przecierowe doskonale radzą sobie ze składnikami posiadającymi drobne pestki i zawierającymi dużą zawartość miąższu takimi, jak pomidory, maliny, czy winogrona. Warto też wcześniej odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, w których będziemy przechowywać nasze przetwory przez wiele miesięcy.
Przygotuj słoiki i butelki do przetworów
Wszystkie butelki i słoiki wraz z nakrętkami dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wyparz je we wrzątku lub w piekarniku. My zdecydowanie polecamy Ci tę drugą metodę, którą uznajemy za szybszą, prostszą i bezpieczniejszą, gdyż nie stwarza tak dużego ryzyka poparzenia. Szklane słoiki, butelki oraz nakrętki ułóż na blasze wyłożonej ściereczką tak, aby się ze sobą nie stykały. Następnie przełóż je do zimnego piekarnika i stopniowo nagrzewaj piekarnik do temperatury 100 ºC. Wyparzaj słoiki przez ok. 20-30 minut. Ot! Cała filozofia. Pamiętaj również o tym, aby pozbyć się nakrętek, które posiadają wyszczerbienia lub ślady rdzy, gdyż nie będą one szczelne i nie zabezpieczą Twoich przetworów przed psuciem.
Sok malinowy na zimę z wyciskarki
Sok malinowy to remedium na wszystkie jesienne i zimowe dolegliwości. Doskonale wspiera układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Warto stosować go profilaktycznie i pić codziennie jako na przykład słodki dodatek do wody lub herbaty.
Składniki:
-
3 kg malin
-
450 g cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
Maliny przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Z tej ilości malin powinieneś otrzymać ok. 2,5 l soku. Przelej sok do garnka, dodaj cukier lub ksylitol, wymieszaj, zagotuj, przelej do słoików i następnie pasteryzuj w piekarniku.
Sok z pigwy na zimę
Sok z pigwy to doskonały środek na kaszel i przeziębienie. Bardzo dobrze oddziałuje także na dolegliwości układu pokarmowego. Przygotuj kilka słoiczków soku z pigwy i przekonaj się, jak dobrze smakuje jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.
-
1 kg owoców pigwy
-
500 g cukru lub ksylitolu
Pokrój owoce pigwy na cząstki i najlepiej usuń z nich gniazda nasienne. Pigwa jest dość wymagającym i twardym owocem dlatego wymaga większego przygotowania. Przeciśnij owoce przez wyciskarkę wrzucając je powoli, a powstały sok przelej do garnka. Dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj, pasteryzuj i gotowe.
Sok jagodowy z wyciskarki
Jagody można zaliczyć do polskich superfoods. Te fioletowe owoce stanowią bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów oraz uznawane są za jedno z najskuteczniejszych naturalnych lekarstw na biegunkę. Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym w trakcie zimy często łapią infekcje przewodu pokarmowego, dlatego sok z jagód warto mieć w swojej spiżarni jako lekarstwo ;)
-
1 kg jagód
-
400 g cukru lub ksylitolu
Jagody przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Powstały sok przelej do garnka, zasyp cukrem lub ksylitolem, zamieszaj i zagotuj. Gorący sok przelej do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj. Podawaj dzieciom przy każdym bólu brzucha :)
Dżem truskawkowy z wyciskarki
Późne odmiany truskawki, takie jak Susette, Magnus, czy Malwina, które możemy dostać na lokalnych rynkach pod koniec sierpnia i na początku września doskonale nadają się na dżem. Są niesamowicie słodkie, jędrne i intensywne w smaku. Dżem truskawkowy domowej roboty to wspomnienie słodkiego, beztroskiego dzieciństwa, a Twoja rodzina z pewnością pokocha dżem truskawkowy z wyciskarki jedzony na kanapce z twarogiem lub jako dodatek do omleta, czy naleśników.
-
2 kg truskawek
-
400 g cukru lub ksylitolu
Truskawki wraz z szypułkami (lub bez) przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową, najlepiej w sicie do smoothies. Ok. 10 truskawek odłóż na bok. Wyciśnięty sok przelej do garnka z grubym dnem. Dorzuć pokrojone na drobne kawałki odłożone na bok truskawki, zasyp całość cukrem lub ksylitolem i gotuj tak długo, aż sok porządnie odparuje i stanie się gęsty. W międzyczasie kilkakrotnie zamieszaj sok, aby się nie przypalił. Dżem przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Przecier pomidorowy z wyciskarki
Przygotowanie przecierów pomidorowych w wyciskarce to bajka. Zero sparzania, obierania, czy przecierania. Wyciskarka zrobi wszystko za Ciebie. Sama pięknie oddzieli skórki i pestki pozostawiając czysty, klarowny sok, który potem po prostu odparujesz. Spróbuj!
-
5 kg podłużnych pomidorów typu “jajko”
-
1 łyżka soli
Pomidory przepuść w całości przez wyciskarkę wolnoobrotową z wybranym sitem: albo sokowym albo przecierowym. Jeżeli Twoja wyciskarka tego wymaga, pokrój pomidory na mniejsze części. Sok przelej do garnka z grubym dnem i dodaj sól. Gotuj sok pomidorowy tak długo, aż uzyskasz gęstą passatę, a następnie przelej ją do wyparzonych słoików lub butelek i zapasteryzuj.
Sok warzywny z papryki, cukinii i pomidorów na zimę
Smaku warzyw letnio-jesiennych nie przebije ani sok z kartonu, ani nawet sok wyciskany ze świeżych warzyw dostępnych w środku zimy. Papryka, pomidory i cukinia nie mają zimą takiego aromatu i smakują mniej intensywnie, żeby nie powiedzieć, jak woda. Kiedy więc sezon na te warzywa dobiega końca, warto przygotować sobie pożywne soki na zimę, które dodadzą Ci energii i przegonią jesienno-zimową chandrę.
-
1 kg pomidorów
-
1 kg papryk (przygotuj mieszankę papryk czerwonych, żółtych, zielonych, spiczastych, okrągłych i chili - jeśli lubisz bardziej pikantne soki)
-
0,5 kg cukinii - żółtych lub zielonych
-
1 łyżeczka soli
Wyciśnij sok ze wszystkich warzyw. Wrzucaj je do wlotu wyciskarki naprzemiennie, aby ich smaki mieszały się już w trakcie wyciskania. Sok przelej do garnka, dodaj sól i zagotuj. Następnie przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj w piekarniku.
Jak pasteryzować przetwory z wyciskarki?
Pasteryzacja przetworów jest konieczna. Pozwala pozbyć się wszelkich drobnoustrojów powodujących psucie się żywności. W czasie pasteryzacji słoiki zostają szczelnie zamknięte, a Twoje przetwory dobrze zakonserwowane nawet na kilka lat. Dawniej pasteryzowało się przetwory w garnku z wrzątkiem, ale te czasy już minęły i warto skorzystać z funkcjonalności piekarnika. Pasteryzacja w piekarniku jest wygodniejsza, szybsza, prostsza i nie wymaga aż tyle precyzji i ostrożności, aby się nie poparzyć. Nie zapominaj jednak o założeniu rękawic kuchennych, które znacznie ułatwiają zadanie!
Do umytych i wyparzonych słoików lub butelek przelej gotowe, gorące przetwory. Nałóż nakrętkę i szczelnie zamknij. Słoiki ułóż na blasze wyłożonej ściereczką zakrętką do góry. Pamiętaj, aby się ze sobą nie stykały. Przełóż blachę z przetworami do piekarnika z funkcją termoobiegu nagrzanego do temperatury 120 ºC (lub 130 ºC bez termoobiegu). Wypiekaj przetwory w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, ale jeszcze nie wyjmuj słoików. Po odczekaniu kolejnych 30 minut możesz wyciągnąć słoiki i spróbować jeszcze mocniej dokręcić nakrętki. Następnie ustaw słoiki do góry dnem na blacie kuchennym, aby sprawdzić ich szczelność. Pozostaw je w tej pozycji tak aż do całkowitego ostygnięcia.
Z powstałej, w trakcie przygotowywania przetworów w wyciskarce, pulpy możesz zrobić pasztety warzywne, ususzyć ją jako dodatek do zup i sosów, zamrozić lub dodać do kompostu.
Wiesz już, jak robić domowe przetwory w wyciskarce wolnoobrotowej. Wykorzystaj ten sprzęt, aby zamknąć smak lata w słoikach i zaoszczędzić cenny czas, który możesz spędzić na poszukiwaniu oznak jesieni :)