Jakie soki leczą infekcje?

2023-03-23
Jakie soki leczą infekcje?

Powszechnie wiadomo, że stosowanie zbilansowanej diety, której podstawą są świeże warzywa i owoce może korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, które wzmacniają odporność. Ogromnie nas cieszy, że świadomość żywieniowa Polaków rozwija się w coraz lepszym kierunku. Bardzo popularne stało się na przykład picie świeżych soków wyciskanych za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, które stanowią dla organizmu prawdziwą bombę witaminowo-mineralną. Ale czy soki z wyciskarki mogą pomóc nam pokonać infekcję? O to, co znajduje się na naszym talerzu często zaczynamy dbać dopiero w momencie, gdy złapie nas kaszel, katar i gorączka. Czy sok sprawi, że szybciej staniemy na nogi i będziemy mogli wrócić do normalnego funkcjonowania? Sprawdź!

Jak działa układ odpornościowy?

Odporność, czy inaczej układ odpornościowy lub układ immunologiczny to zdolność organizmu do zwalczania infekcji poprzez tworzenie przeciwciał produkowanych przez specyficzny rodzaj białych krwinek, tzw. limfocyty B. Układ odpornościowy stanowi formę ochrony przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi takimi, jak wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty i toksyny. Nasz system immunologiczny jest aktywny przez cały czas, pracuje 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i nieustannie rozdziela komórki istotne dla naszego organizmu i pozbywa się tych, które są zbędne.

 

Smutny fakt jest taki, że nie ma skutecznego lekarstwa na choroby wirusowe, takie jak przeziębienie czy grypa. Dobrą wiadomością jest to, że mamy dostęp do wartościowych składników odżywczych, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy, aby ten lepiej chronił organizm przed rozwojem infekcji oraz miał siłę szybciej ją zwalczać w momencie, kiedy infekcja już nam się przytrafiła.

 

Aby układ odpornościowy działał sprawnie i prawidłowo spełniał swoje funkcje, należy o niego odpowiednio dbać poprzez regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Soki są na to doskonałą receptą! Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające, odmładzające, regenerujące i energetyzujące. Nie tylko mogą wzmocnić organizm i zmobilizować go do walki z wirusami, ale ich picie niesie za sobą cały szereg innych korzyści zdrowotnych takich, jak witalność, dobry nastrój, piękna i zdrowa skóra, odpowiednie nawodnienie, zmniejszenie stanów zapalnych, czy zminimalizowanie skutków stresu. Jakie soki warto więc pić, aby zyskać i poprawić odporność?

Co warto dodawać do soków na infekcje?

Kiedy już dopadło Cię przeziębienie lub grypa. Czujesz się osłabiony, doskwiera Ci katar, kaszel, ból gardła i gorączka, warto abyś wzbogacał swoje soki o poniższe składniki.

Świeży korzeń kurkumy

Ceniona od wieków w medycynie naturalnej kurkuma zawiera tajemniczy składnik o nazwie kurkumina. Stanowi on niezwykle silny przeciwutleniacz, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Niektórzy nazywają kurkumę naturalnym antybiotykiem, co ma swoje logiczne uzasadnienie. Picie soków z dodatkiem kłącza kurkumy korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny i pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych, infekcji i gorączki.

Korzeń imbiru

Imbir to kolejna przyprawa o cudownych wręcz właściwościach. Korzeń imbiru można kupić praktycznie w każdym supermarkecie i warzywniaku. Zawiera wiele cennych olejków eterycznych, które pobudzają do pracy układ immunologiczny. Sok z imbirem będzie działał rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie oraz pomoże oczyścić drogi oddechowe.

Czosnek

Starym i sprawdzonym sposobem stosowanym przez nasze babcie na przeziębienie było zajadanie się surowym czosnkiem. Może i czosnek w soku owocowym nie będzie najsmaczniejszym dodatkiem. Za to do niektórych kombinacji warzywnych pasuje idealnie. W czosnku znajdziemy dwie cenne substancje aktywne, które osłabiają wirusy. Są to allicyna i tiosulfinat o właściwościach przeciwirusowych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i odkażających drogi oddechowe. Dodatkowo związki siarki obecne w czosnku nie tylko zwalczają niepożądane mikroorganizmy, ale także mobilizują krwinki białe do obrony organizmu przed kolejnymi infekcjami.

Mięta

Sok z mięty pieprzowej łagodzi bóle gardła, rozrzedza śluz zalegający w górnych drogach oddechowych oraz ułatwia jego odkrztuszanie. Należy tu również wspomnieć o wspaniałych właściwościach mięty w dolegliwościach żołądkowych. Jeśli Twojej infekcji towarzyszą bóle brzucha i nudności, spróbuj wypić szklankę soku z dodatkiem mięty, aby złagodzić te objawy.

Tymianek

Tymianek to popularne ziele stosowane do inhalacji górnych i dolnych dróg oddechowych. Roślina ta ma naprawdę imponującą moc leczniczą. Zawiera olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K. Dodanie kilku gałązek tymianku do soku sprawia, że działa on rozgrzewająco, odkażająco, antyseptycznie, wykrztuśnie, nawilżająco na błonę śluzowa gardła oraz przeciwbólowo.

Chili

Papryczki chili od wieków były stosowane jako lekarstwo w leczeniu grypy, przeziębień, chorób oskrzeli, płuc i zatok. Papryczka chili, dzięki obecności kapsaicyny wykazuje działanie rozgrzewające, osuszające, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zwiększa produkcję śluzu, ułatwiając pozbywanie się wydzieliny z dróg oddechowych.

 

Najlepsze soki na infekcje

Istnieje mnóstwo smacznych przepisów na świeżo wyciskane soki łączące w sobie moc działania wielu owoców i warzyw, które wzajemnie się uzupełniają i razem tworzą bogato odżywczy napój wspierający odporność. Warto też pochylić się nad specyficzną formą soków, jaką są shoty, ale o tym poniżej.

  1. Soki z cytrusów

Witamina C to królowa witamin na grypę, czy przeziębienie oraz skuteczny antyoksydant. Najczęściej łykamy ją w formie tabletki lub przyjmujemy w formie kapsułki musującej pozwalającej uzyskać gazowaną lemoniadę. Warto jednak wiedzieć, że jest ogromna różnica między witaminą c syntetyczną, a witaminą c naturalną, obecną w warzywach i owocach. Pomimo, że obie formy cechują się podobną budową i działaniem, to należy pamiętać, że w świeżych, roślinnych składnikach, poza witaminą C znajduje się także cała masa innych substancji mineralnych, polifenoli i witamin, które mogą zwiększać wchłanialność i biodostępność witaminy C w organizmie. Witamina C znajduje się niemal w każdym owocu i warzywie, ale cytrusy zdecydowanie plasują się na szczycie tej listy. Aktywność witaminy C zawartej z cytrusach wspierana jest przez bioflawonoidy cytrusowe. Synergistyczne działanie obu tych składników tworzy silną, przeciwzapalną barierę przed drobnoustrojami oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Wniosek jest taki, że soki z pomarańczy, cytryn, mandarynek, czy grejpfrutów nie tylko są super smaczne i wspaniale gaszą pragnienie, ale również doskonale wzmacniają system odpornościowy. Co ważne, soki cytrusowe kochają nawet dzieci, a to zdecydowanie ułatwia przeprowadzenie procesu leczenia infekcji sokami u naszych najmłodszych rekonwalescentów.

Cytrusowa moc na wirusy

  • 2 pomarańcze

  • 1 grejpfrut

  • ½ cytryny

  • 1 cm korzenia imbiru

  1. Sok z marchwi, jabłek i pomarańczy

Marchew, jabłka i pomarańcze to bezkonkurencyjna kombinacja, która pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Jabłka i pomarańcze dostarczają solidnej dawki witaminy C. Witamina A, która ma również kluczowe znaczenie dla silnego układu odpornościowego, jest obecna w marchwi w postaci przeciwutleniacza beta-karotenu. Marchew zawiera również witaminę B6, która odgrywa istotną rolę w proliferacji komórek odpornościowych i produkcji przeciwciał. Do tej mieszanki idealnie wkomponuje się także dodatek imbiru i kurkumy o właściwościach przeciwzapalnych, wykrztuśnych, przeciwgorączkowych i przeciwbólowych.

Marchewkowa pomarańcza

  • 3 marchewki

  • 2 pomarańcze

  • 1 jabłko

  • 1 cm korzenia kłącza kurkumy

  1. Sok z pomidorów

Piękne, czerwone, dojrzałe, soczyste pomidory doskonale nadają się na sok. W dodatku stanowią potężny oręż w procesie wzmacniania układu odpornościowego i zwalczania infekcji wirusowych. Sok z pomidorów to oczywiście bogactwo witaminy C, ale także witaminy E i beta karotenu. Wszystkie te 3 witaminy zaliczane są do silnych antyoksydantów, odpowiedzialnych za ochronę komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników, które mogą przyczyniać się do osłabienia odporności. Likopen zawarty w soku pomidorowym odpowiada za jego przeciwzapalne właściwości. Z kolei witamina B2 może skutecznie zminimalizować ból głowy w trakcie trwania infekcji. Pomidory znakomicie smakują w połączeniu z takimi dodatkami, jak czosnek, czy papryczka chili. Wykonanie soku z tych kilku składników pozwala stworzyć skuteczny naturalny lek na grypę lub przeziębienie.

Pomidorowy sok na przeziębienie

  • 5 pomidorów

  • 1 papryczka chili

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta soli

  1. Sok z buraków i marchwi

Połączenie buraków i marchwi pozwala uzyskać sok pełen witamin A, C i E oraz sporych dawek żelaza i wapnia, przez co jest w stanie szybko i skutecznie pozbyć się stanu zapalnego, który jest jedną z podstawowych reakcji immunologicznych organizmu na infekcję. Dodatek imbiru, czy kurkumy może podwoić te efekty i wzmocnić lecznicze właściwości napoju.

Rewitalizujący burak z marchewką

  • 2 buraki

  • 3 marchewki

  • 2 jabłka

  • 1/2 cytryny

  • 1 cm korzenia imbiru

  1. Sok z jarmużu, marchwi i selera naciowego

Zielone składniki soków to zawsze dobry wybór, nie tylko na przeziębienie, czy grypę. Jarmuż to wybitna zielona roślina, zaliczająca się do najbardziej odżywczych warzyw na świecie. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i oczyszczające drogi oddechowe. Jest bogata w witaminę A, C, K i B6. Spożywanie soków z dodatkiem jarmużu nie tylko wzmacnia odporność, ale to także świetny sposób na zwiększenie całkowitej zawartości składników odżywczych w diecie. Seler naciowy okazuje się równie skutecznym ratunkiem na przeziębienie i grypę. Pomaga zwalczać stany zapalne, ułatwia odkrztuszanie i usuwanie zalegającej wydzieliny oraz łagodzi objawy kaszlu i kataru. Regularne spożywanie soków wyciśniętych z tych 3 warzyw może przynieść naprawdę zaskakujące efekty w odbudowie układu odpornościowego i zwalczaniu infekcji.

Zielone zdrowie

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 3 garście jarmużu

  • 2 marchewki

  • 4 plastry świeżego ananasa

  • 1 kiwi

  1. Shoty na odporność

Shoty to silnie skoncentrowane mikstury, które także możesz przygotować za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Ideą shota jest zawarcie w nim dużej ilości składników antyzapalnych o intensywnym działaniu. Shota pije się małymi porcjami, np. w kieliszku do wódki, stąd jego nazwa. Jednak nie ma też przeciwwskazań, aby wypić większą ilość tego uzdrawiającego eliksiru, który szybko postawi Cię na nogi w razie infekcji. Shoty można przyrządzić na wiele sposobów używając różnych składników, np. cytryny, pomarańczy, marchewki, imbiru, kurkumy, papryczek chili, cynamonu, pieprzu. Warto wiedzieć, że shot charakteryzuje się bardzo mocnym smakiem, ale może być też przy tym niezwykle smaczny. Poznaj jeden z naszych ulubionych przepisów!

Cytrynowy shot na odporność

  • 2 cytryny

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 2 cm kłącza kurkumy

  • szczypta pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka miodu

 

Cytrynę, imbir i kurkumę przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową i przelej do szklanki. Dodaj miód, pieprz i porządnie wymieszaj. Wypij na zdrowie!

 

Poznałeś już kilka połączeń, które pomogą postawić na nogi Twój układ odpornościowy. Pamiętaj jednak, że każdy owoc i warzywo jest cenne w kontekście dbania o zdrowie, dlatego nie warto się ograniczać. Rośliny dostarczają nam ogromnej ilości witamin, substancji mineralnych, przeciwutleniaczy i enzymów, które wspierają nasze ciała po to, abyśmy każdego dnia mogli czerpać radość z życia i po prostu czuć się zdrowo. Sięgaj więc po rozmaite soki wyciskane z Twoich ulubionych warzyw i owoców nie tylko w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę, czy przeziębienie, ale również przez cały rok.

pixel