Jakie wartości ma kolendra w sokach?

2023-11-08
Jakie wartości ma kolendra w sokach?

Kolendra to zielonolistne ziele powszechnie stosowane w kuchniach Bliskiego Wschodu, Azji i Ameryki Środkowej. Największymi producentami kolendry są Maroko i Indie. W Polsce kolendra jako samodzielne zioło jest popularna stosunkowo od niedawna. Choć często występuje jako zmielony składnik wielu mieszanek przypraw inspirowanych smakami wschodu takich, jak indyjskie curry, czy arabskie garam masala, to już świeże liście kolendry są nieco trudniej dostępne i zdecydowanie rzadziej spożywane. Kolendra posiada wiele zastosowań kulinarnych i odznacza się bardzo bogatym aromatem, który nadaje potrawom charakterystycznego smaku. Jednak to nie wszystkie zalety tej rośliny, ponieważ kolendrę można zaliczyć do silnie uzdrawiających ziół, które były stosowane w lecznictwie alternatywnym już od czasów starożytnych. Co kryje w sobie świeża kolendra i dlaczego nazywana jest rośliną o wielkiej mocy? Jak przyrządzać soki z kolendry i dlaczego warto je pić? Zapraszamy Cię do odczytu tego artykułu!

Kolendra - kilka faktów

Kolendra to jednoroczna roślina z rodziny baldaszkowatych z wyglądu przypominająca nieco naszą rodzimą natkę pietruszki. Jej liście są jednak nieco jaśniejsze i bardziej delikatne, a sama roślina dodatkowo rodzi nasiona, które to właśnie najczęściej w formie zmielonej występują w gotowych mieszankach przypraw. Zarówno liście, jak i nasiona kolendry to bogactwo składników odżywczych i substancji o działaniu leczniczym. Skupmy się jednak dzisiaj wyłącznie na liściach, które to możemy użyć nie tylko jako dodatek smakowy lub dekoracyjny do potraw, ale także jako cenny składnik świeżo wyciskanych soków.

 

Liście kolendry mają niezwykle intensywny smak i zapach. Można w nich wyczuć orzeźwiające nuty cytrusowe i anyżowe. Często słyszy się stwierdzenie, że jedni uwielbiają kolendrę, a inni jej nienawidzą. Dokładnie tak jest i rzeczywiście najczęściej nie ma nic pomiędzy. Istnieje niestety grupa osób, której kubki smakowe i receptory sensoryczne nie tolerują smaku i aromatu kolendry. Mamy jednak nadzieję, że Ty stawiasz się po stronie większości i będziesz miał szansę skorzystać z cudownych właściwości tej łatwej w uprawie rośliny. Tak, jak wspomnieliśmy we wstępie, kolendra nie należy do ziół powszechnie dostępnych, choć na szczęście coraz częściej można ją kupić na pobliskich targowiskach, a nawet w supermarketach. Dużo łatwiej jest jednak zdobyć kolendrę uprawiając ją samodzielnie w przydomowym ogródku, na balkonie, a nawet w domu na parapecie. To roślina bardzo prosta w uprawie, która nie ma specjalnych wymagań pielęgnacyjnych, ale o tym kilka słów na końcu tego artykułu.

O leczniczej mocy kolendry…

Kolendra od wieków stosowana była jako środek ułatwiający trawienie, działający przeciwzapalnie, uspokajająco i przeciwdepresyjnie. Ale to nie jedyne korzyści wynikające z jej spożywania. Najpierw jednak zajmijmy się tym, co zawierają w sobie zielone liście kolendry.

Co zawierają w sobie liście kolendry?

Jak każda roślina, kolendra posiada w swoim składzie wiele ważnych witamin, w tym nieocenioną witaminę C, witaminę A, B2, B3, B4, B9 (kwas foliowy) oraz witaminę K. W kolendrze znajdziemy również minerały takie, jak żelazo, wapń, potas, fosfor, miedź, sód, cynk, mangan i magnez. To oczywiście bardzo dobra wiadomość, ale tak naprawdę nie o witaminy i minerały w kolendrze chodzi. Liście kolendry to bowiem cenne źródło olejków eterycznych, głównie linalolu i geraniolu, którym zawdzięcza swój intensywny smak i zapach. Kolendra to także bogactwo przeciwutleniaczy, do których zaliczają się m. in.: kwercetyna, kaempferol, rutenina i apigenina. W liściach kolendry wykryto obecność aż 38 cennych substancji, z czego 21 stanowiły związki fenolowe o wielu udowodnionych właściwościach dla zdrowia.

Kolendra dla zdrowia

Wiesz, już co zawiera w sobie świeża kolendra, czas na garść informacji dotyczących wpływu tej cudownej rośliny na organizm człowieka.

  1. Kolendra to naturalny chelator, który usuwa z organizmu metale ciężkie

Nie poddaje się pod dyskusję fakt, że wszyscy zatruci jesteśmy metalami ciężkimi, które otaczają nas niemal z każdej strony. Metale ciężkie obecne są nie tylko w żywności, ale także w plastikowych i aluminiowych opakowaniach, farbach, lakierach, kosmetykach, lekach, dymie papierosowym i spalinach samochodowych. Nie ma we współczesnej cywilizacji człowieka, którego organizm jest całkowicie wolny od metali ciężkich. Oczyszczać się z nich powinniśmy więc regularnie, a kolendra jest do tego fantastycznym i nieocenionym narzędziem. Badania naukowe potwierdziły, że świeże liście kolendry skutecznie wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Odesłanie do badań znajdziecie tutaj (https://www.naturalnews.com/046428_cilantro_chelation_heavy_metals.html)

  1. Kolendra chroni organizm przed stresem oksydacyjnym

Wszechobecne toksyny to kolejna zmora współczesnego świata, która jest ściśle powiązana z plagą chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych. Antyoksydanty obecne w kolendrze takie, jak kwercetyna, kaempferol, rutenina, czy apigenina skutecznie chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a regularne spożywanie liści kolendry oraz innych produktów bogatych w przeciwutleniacze uniemożliwia kumulację toksyn w organizmie.

  1. Kolendra obniża poziom cukru we krwi

Badania potwierdziły skuteczność liści kolendry również w obniżaniu poziomu cukru we krwi poprzez stymulację enzymu odpowiedzialnego właśnie za usuwanie cukru z krwi. Skuteczność ta została porównana do działania jednego z leków na cukrzycę - Glibenklamidu, o czym więcej możecie przeczytać tutaj. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22671941/)

  1. Kolendra posiada silne właściwości przeciwbakteryjne

Olejki eteryczne zawarte w liściach kolendry posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne. Działają skutecznie na bakterie powiązane ze schorzeniami układu moczowego i układu trawiennego, a także na bakterie kumulujące się w jamie ustnej odpowiedzialne m.in. za powstawanie pleśniawek, czy aft.

  1. Kolendra na dolegliwości żołądkowe

Kolendra od tysięcy lat była stosowana w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych. Doskonale radzi sobie z takimi objawami ze strony układu pokarmowego, jak niestrawność, wzdęcia, zgaga, gazy, czy skurcze żołądka. Liście świeżej kolendry pomagają w produkcji enzymów, które ułatwiają sprawne trawienie pokarmów.

  1. Kolendra i jej działanie przeciwzapalne w kontekście chorób neurodegeneracyjnych

Nie od dziś prowadzone są badania na temat powiązania chorób takich, jak Alzheimer, czy Parkinson z przewlekłymi stanami zapalnymi toczącymi się w organizmie. Wykazano, że częste spożywanie kolendry, podobnie, jak cynamonu, czosnku, czy imbiru może pomóc w walce z wyniszczającymi chorobami i zminimalizować ryzyko wystąpienia powikłań neurologicznych. Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21360003/)

  1. Kolendra na obniżony poziom nastroju i nerwy

Kolejne odkrycie naukowe dotyczące kolendry pozwala twierdzić, że zioło to ma bardzo skuteczne działanie uspokajające oraz poprawiające nastrój. Dowiedziono, że wysoki poziom ekstraktu z kolendry wywołuje takie same działanie przeciwlękowe, jak popularny lek na receptę – valium, który jednak ma szereg skutków ubocznych przejawiających się w postaci zmęczenia, uczucia senności, zawrotów głowy, czy drżenia rąk. Spożywanie kolendry nawet w dużych ilościach nie niesie za sobą takich przykrych objawów. Wyniki badań sprawdźcie tutaj (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22022003/)

 

O świeżych liściach kolendry oraz ich korzystnych właściwościach dla zdrowia można by pisać elaboraty, ale mamy nadzieję, że tych kilka punktów wystarczy, abyś zawierzył mocy tej cudownej rośliny i na stałe przyjął ją w swojej kuchni nie tylko jako smaczny dodatek do orientalnych dań, ale także jako ważny składnik Twoich świeżo wyciskanych soków, które pozwalają wydobyć z niej całą leczniczą esencję.

5 przepisów na soki z kolendrą z wyciskarki wolnoobrotowej

Jak wiesz, smak kolendry jest dość intensywny i charakterystyczny. Można powiedzieć nawet, że dominuje w daniu, czy w soku nad innymi smakami. Osobom, które lubią kolendrę, zupełnie to jednak nie przeszkadza, więc jeśli należysz do tego zacnego grona, śmiało stosuj kolendrę jako dodatek do wszystkich swoich soków w połączeniu lub zamiast innej zieleniny. Oto kilka sprawdzonych przepisów:

  1. Sok z kolendrą - pogromca metali ciężki

Przepis na ten sok jest szybki, prosty i niekoniecznie odznacza się przyjemnymi doznaniami smakowymi, ale za to niezwykłą skutecznością. Warto do tego przepisu podchodzić z pewną dozą ostrożności, ponieważ w efekcie można spodziewać się wystąpienia objawów detoksykacji w postaci bólów głowy, czy nudności.

 

Składniki:

  • 1 duży pęczek świeżej kolendry

  • 1 duży pęczek pietruszki

  • 1 cytryna

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 jabłko

 

  1. Orientalna słodycz

Jeśli wytrawne soki to nie do końca Twoja bajka lub jesteś na początku przygody z sokowaniem, to postaw na coś słodszego i bardziej łaskawego dla podniebienia.

 

Składniki:

  • 1/2 ananasa

  • 1 pomarańcza

  • 1 pęczek kolendry

  • ½ cytryny

  • 1 cm imbiru

 

  1. Zielona siła odporności

Wiemy, że zdrowy system odpornościowy bardzo lubi się z zielonymi warzywami, a dodatek kolendry sprawia, że sok z zielonych warzyw i owoców to prawdziwy booster dla Twojego ciała.

 

Składniki:

  • 1 pęczek kolendry

  • 1 garść jarmużu

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 zielone jabłka

  • 1 ogórek zielony

 

  1. Sok jabłkowy z miętą i kolendrą

Tani i prosty sok, który możesz pić przez cały okrągły rok. W dodatku smaczny, słodki, orzeźwiający i łatwo dostępny. Wystarczy, że masz w domu kilka jabłek, a na Twoim parapecie królują aromatyczne zioła.

 

Składniki:

  • 3 jabłka

  • 1 pęczek kolendry

  • kilka gałązek mięty

  • 1 limonka

 

  1. Sok marchewkowy z kolendrą

Ostatnia propozycja na sok, który przywodzi na myśl smaki orientu. Połączenie marchewki z pomarańczą, kolendrą i imbirem daje satysfakcjonujące uczucie słodkości i jednocześnie pikantnej świeżości.

 

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 pomarańcze

  • 1 pęczek kolendry

  • 2 cm imbiru

Domowa uprawa kolendry

Jeśli masz problem z dostępnością kolendry w swojej okolicy lub po prostu zawsze chciałbyś mieć zielone liście tej rośliny pod ręką, to serdecznie zachęcamy Cię do założenia własnej, domowej uprawy kolendry. Kolendrę najlepiej jest sadzić na początku wiosny oraz ewentualnie późnym latem, gdyż mimo, że pochodzi z gorących krajów, to najlepiej rośnie właśnie w chłodniejsze dni. Można wybrać miejsce w pełnym słońcu, choć roślina ta najbardziej lubi półcień. Temperatury oscylujące między 15 a 21 stopni to idealne warunki do uprawy kolendry. Nasz umiarkowany klimat nadaje się więc do tego doskonale. Sadzonki rozmieść w odległości ok. 15 cm od siebie lub po prostu umieść w doniczkach. Najlepiej sprawdzą się doniczki gliniane, które będą absorbować nadmiar wilgoci lub doniczki z otworami drenażowymi. Kolendrę należy podlewać regularnie, a ziemia zawsze powinna być wilgotna. Nie musisz stosować żadnych nawozów, choć potraktowanie rośliny organiczną mieszanką może spowodować jej bujniejszy rozkwit. Kolendra rośnie i rozwija się bardzo szybko, więc już po niecałym miesiącu możesz zacząć korzystać ze zbiorów. Nie zbieraj więcej niż ⅓ liści za jednym razem, aby umożliwić roślinie dalszy rozwój.

pixel