Przetwory z wyciskarki - Pomidory

2024-09-04
Przetwory z wyciskarki - Pomidory

Dojrzałe, soczyste, mięsiste, pachnące latem pomidory to coś, czego w sezonie letnio-jesiennym nie sposób sobie odmówić. Na targach aż roi się od stoisk pełnych różnych odmian i kolorów pomidorów, które kuszą swym wyglądem i aromatem oraz sprawiają, że trudno im się oprzeć. Pomidory w sezonie to prawdziwy skarb – nie tylko dlatego, że są niezwykle pyszne, ale także przystępne cenowo. Zimą to już zupełnie inna bajka. Importowane pomidory, często pozbawione smaku, koloru i aromatu, a w dodatku po prostu drogie nie zachęcają do zakupu i nie zapewniają już takich doznań zmysłowych. Warto więc wykorzystać letnią obfitość pomidorów i zamknąć kawałek lata w słoikach, aby móc cieszyć się smakiem i aromatem tych wspaniałych owoców przez cały następny rok. Sierpień i wrzesień to idealny czas, aby przygotować pomidorowe przetwory. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, a przy tym zaoszczędzić mnóstwo czasu warto skorzystać z pomocy wyciskarki wolnoobrotowej, która pozwala na zachowanie pełni smaku i wartości odżywczych pomidorów.

Jak zrobić przetwory z pomidorów w wyciskarce?

Wyciskarka wolnoobrotowa to doskonałe narzędzie nie tylko do wyciskania świeżych soków, ale także do przygotowywania różnego rodzaju przetworów, w tym oczywiście pomidorowych. Porzuć tradycyjne metody sparzania pomidorów, obierania ich ze skórki, a potem mozolnego przecierania przez sito, aby pozbyć się pestek i miąższu. Dzięki wyciskarce wolnoobrotowej możesz ominąć każdy z wymienionych etapów, uprościć cały proces, a przy tym zaoszczędzić mnóstwo cennego czasu.

 

W zależności od modelu wyciskarki i wielkości wlotu na składniki, wrzuć pomidory do urządzenia w całości lub pokrojone na połówki lub ćwiartki. Wyciskarka poradzi sobie z usunięciem skórek i pestek oraz szybko i sprawnie oddzieli miąższ od soku.

Sito przecierowe - do gęstych sosów i przecierów

Producenci wyciskarek starają się, aby ich urządzenia były jak najbardziej wszechstronne i pomocne w różnych pracach kuchennych, dlatego często oferują dodatkowe akcesoria, które zwiększają funkcjonalność sprzętu. Jednym z takich akcesoriów jest sito przecierowe, które jest niezwykle przydatne przy przygotowywaniu gęstych sosów i przecierówSito przecierowe do wyciskarki Kuvings kupisz jako oddzielne akcesorium, nie jest dodawane do podstawowego zestawu z wyciskarką.

 

Sito przecierowe posiada większe oczka niż standardowe sito do soków, dzięki temu pozwala na skuteczniejsze oddzielanie większych cząstek miąższu od części płynnej, pozwalając uzyskać gładki przecier lub sos o idealnej konsystencji. Większe oczka pomagają również uniknąć zatykania się sita, co jest szczególnie przydatne, gdy przetwarzasz gęste lub mięsiste składniki takie, jak właśnie pomidory. Jeśli więc planujesz użyć wyciskarki do robienia przetworów, a to jedyna słuszna droga, jeśli posiadasz ten sprzęt w domu, to upewnij się, że na wyposażeniu Twojego urządzenia jest sito przecierowe lub dokup je w sklepie producenta lub u autoryzowanego dystrybutora.

Jakie pomidory wybrać do przetworów?

Zanim przejdziemy do przepisów na różne pomidorowe smakołyki zamknięte w słoiku, podpowiadamy, jakie pomidory idealnie nadają się do przetworów. Przede wszystkim należy pamiętać, że owoce powinny być dojrzałe i mięsiste, czyli mieć więcej miąższu niż soku. Odmiany cechujące się taką konsystencją to między innymi popularne na polskich targowiskach pomidory polne takie, jak Lima, które warto wybrać również ze względu na niską cenę w sezonie. Doskonałym wyborem na przeciery i sosy są również intensywnie słodkie pomidory San Marzano o wydłużonym kształcie, a także aromatyczne pomidory Roma, które mają elipsowaty kształt i niską zawartość wody. Warto także rozważyć pomidory Bawole Serce, które zachwycają swoim charakterystycznym kształtem serca i mięsistą strukturą. Tych odmian jest zdecydowanie więcej. Najlepiej udać się więc na lokalny rynek i zapytać sprzedawcę, który pomoże wybrać najlepsze pomidory dostępne w danym sezonie.

Jakie przetwory z pomidorów zrobisz w wyciskarce?

Wybrałeś już swoją ulubioną odmianę i kupiłeś kilka kilogramów dojrzałych i aromatycznych pomidorów? Czas zakasać rękawy i wziąć się do pracy, aby zachować smak lata na dłużej. Z tą pracą może trochę przesadzamy, ponieważ robienie przetworów w wyciskarce to czysta przyjemność, a dodatkowo nie musisz rezerwować całego dnia na stanie w kuchni. Jakie przetwory możesz więc zrobić z pomidorów?

Klasyczny przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy to obowiązkowe wyposażenie domowej spiżarni. Zupa pomidorowa jest chyba jedną z ulubionych pozycji w menu każdej polskiej rodziny. Poza tym przecier pomidorowy znajdzie zastosowanie jako baza do sosu do spaghetti, lasagne i pizzy, a także jako dodatek do gulaszów, marynat, mięs, salsy i wielu innych potraw.

 

Składniki ok. 1,2 l przecieru:

 

  • 2 kg pomidorów

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka cukru

 

Do robienia przecieru użyj sita przecierowego. Dokładnie umyj owoce i w razie potrzeby podziel je na mniejsze kawałki, a następnie przepuść przez wyciskarkę. Otrzymany gęsty sok przelej do garnka, dodaj trochę soli i cukru, aby podkręcić smak i i zrównoważyć kwasowość pomidorów. Sól i cukier pomogą także przedłużyć trwałość przecieru. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 30-45 minut, aż przecier osiągnie pożądaną konsystencję. Gorący przecier przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj w wodzie lub w piekarniku.

Ketchup łagodny idealny dla dzieci

Ketchup dla dzieci z wyciskarki to zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji, pełna naturalnych składników i wolna od sztucznych dodatków. Ten łagodny ketchup będzie idealny jako dodatek do wszystkich ulubionych dań najmłodszych, czyli frytek, pizzy, hot dogów, zapiekanek i hamburgerów.

 

 

Składniki na ok. 1l ketchupu:

 

  • 2 kg pomidorów

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki cukru

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • szczypta pieprzu

  • oliwa

 

Pomidory umyj, w razie potrzeby pokrój na kawałki i przetwórz w wyciskarce wyposażonej w sito przecierowe. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż je w garnku z odrobiną oliwy. Do garnka z cebulą i czosnkiem wlej przecier pomidorowy, a następnie dodaj cukier, ocet, sól, cynamon, pieprz i paprykę. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 godziny, aż ketchup zgęstnieje. Następnie zmiksuj blenderem, znów podgrzej, a potem przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Koncentrat Pomidorowy

Koncentrat pomidorowy zawsze warto mieć w kuchni pod ręką. Łyżeczka domowego koncentratu podkręci smak zupy, sosu czy duszonego mięsa. Nie kupuj gotowego, zrób sam i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

 

Składniki na ok. 0,5 l koncentratu:

 

  • 2 kg dojrzałych pomidorów

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka cukru

 

Przepis na koncentrat jest dokładnie taki sam, jak na przecier. Jedyne, co różni te dwa przetwory to czas gotowania. Jak sama nazwa wskazuje koncentrat musi być bardziej skoncentrowany i praktycznie pozbawiony całej wody, dlatego uzyskany z wyciskarki przecier gotuj przez 4-5 godzin na minimalnej mocy palnika nie zapominając o częstym mieszaniu, aby się nie przypalił.

Salsa Pomidorowa

Salsa pomidorowa to idealne rozwiązanie na szybkie i smakowite danie, gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy lodówka świeci pustkami. Prosta w przygotowaniu, a zarazem pełna smaku doskonale sprawdzi się jako dip do chipsów, dodatek do tacos, składnik dressingów, a także smarowidło do chleba.

Składniki na ok. 1 l salsy

  • 2 kg pomidorów

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała papryka czerwona

  • 1 mała papryka zielona

  • kilka listków świeżej kolendry

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

  • 1/2 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)

Umyj pomidory i przetwórz w wyciskarce wolnoobrotowej z sitem przecierowym. Cebulę i czosnek posiekaj, następnie podsmaż w dużym garnku na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażaj jeszcze kilka minut. Następnie wlej przecier pomidorowy i wymieszaj składniki. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż salsa zgęstnieje. Dodaj kolendrę, sól, kumin i chili w proszku na kilka minut przed końcem gotowania. Przelej gorącą salsę do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i zapasteryzuj.

Piekielnie ostry sos chili

Jeśli lubisz, gdy potrawy mają mocno pikantny charakter, ten sos dostarczy Ci prawdziwego ognia na talerzu. Idealny jako dodatek do mięs, zup i sosów. Zamiast sięgać po gotowe produkty, wykorzystaj sezon na przetwory i przygotuj własny naturalny i pełen smaku sos chili, który rozgrzeje Cię w mroźne, zimowe dni.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów

  • 4-5 papryczek chili (np. jalapeño, serrano, habanero – wybierz według preferowanej ostrości)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • oliwa

Pomidory umyj i przepuść przez wyciskarkę. Papryczki umyj i, jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, pozostaw gniazda nasienne. Pokrój papryczki na mniejsze kawałki, a następnie podsmaż je z posiekaną cebulą i czosnkiem na dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj ocet jabłkowy, sól, cukier, suszone oregano i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zmiksuj całość blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję. Przelej gorący sos do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odstaw do wystudzenia. Możesz również pasteryzować słoiki, aby przedłużyć trwałość sosu.

Jak widzisz, robienie przetworów z użyciem wyciskarki jest bajecznie proste. Dzięki wyciskarce możesz szybko i łatwo przygotować rozmaite przetwory, które będą smakować latem przez cały rok. Możliwości są praktycznie nieograniczone. Uruchom więc swoją kreatywność i eksperymentuj w kuchni tworząc własne unikalne przysmaki w słoikach.

pixel