Soki polecane do picia w ciąży
Ciąża to wyjątkowy stan, który wymaga odpowiedniej uwagi i troski zarówno ze strony przyszłej mamy, jak i jej bliskich. Niektóre kobiety przeżywają ten okres lekko i radośnie, ciesząc się każdym dniem oczekiwania na nadejście nowego życia, podczas gdy dla innych może być to czas wyzwań i mierzenia się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, które są naturalne dla stanu ciąży. Dla obu tych grup niezmiernie ważne jest dbanie o zdrowie swoje oraz rozwijającego się płodu poprzez odpowiednią dietę i styl życia. Świeżo wyciskane soki to doskonały sposób, aby dostarczyć mamie i dziecku niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Dodatkowo soki mogą łagodzić nieprzyjemne objawy ciąży, a nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia powikłań ciążowych. Sprawdź, dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki w okresie ciąży i po jakie soki najlepiej sięgać przy określonych dolegliwościach?
Dlaczego warto pić soki w czasie ciąży?
Zbilansowana dieta bogata w świeże owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, zdrowe źródła białka oraz odpowiednią ilość płynów zapewnia niezbędne składniki odżywcze zarówno przyszłej mamie, jak i dziecku. W okresie ciąży kobiety mogą mieć wilczy apetyt lub nie mieć go wcale i zupełnie inaczej mogą odczuwać smaki, na przykład mając ochotę na produkty, które niekoniecznie są wskazane w tym stanie. Pełnowartościowe odżywianie jest jednak kluczowe w zachowaniu dobrej formy mamy i zapewnieniu prawidłowego rozwoju dziecka.
Świeżo wyciskane naturalne soki owocowo warzywne zawierają mnóstwo korzystnych składników odżywczych, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie mamy i dziecka, a w dodatku są łatwym, szybkim, przyjemnym, a przede wszystkim skutecznym sposobem na odżywienie organizmu. Oto kilka powodów, dlaczego picie świeżo wyciskanych soków jest wskazane w okresie ciąży.
W okresie ciąży zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze znacząco wzrasta, dlatego ich regularne dostarczanie ma istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu i utrzymania zdrowia mamy. Mowa tu o takich składnikach, jak m.in.:
-
Kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w rozwoju mózgu, narządów wzroku oraz układu nerwowego płodu, a także zapobiegają przedwczesnemu porodowi. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, ale można je również znaleźć w nasionach lnu, czy nasionach chia, które można dodać do soku lub koktajlu.
-
Kwas foliowy, czyli witamina B9 jest niezwykle ważna dla zdrowia płodu, zwłaszcza we wczesnym stadium ciąży, gdy zachodzi intensywny rozwój układu nerwowego.
-
Żelazo - wzrost zapotrzebowania na żelazo w ciąży wynika z potrzeby produkcji większej ilości krwi zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek organizmu, co ma istotne znaczenie dla rozwoju dziecka i zapobiegania niedokrwistości u ciężarnej. Warto więc sięgać po soki
-
Wapń jest niezbędny dla budowy mocnych kości u rozwijającego się płodu. Okres ciąży może prowadzić również do niedoborów wapnia u matki, dlatego niezwykle ważne jest, aby spożywać ten pierwiastek wraz z dietą.
-
Witamina C - ten kluczowy antyoksydant nie tylko wzmacnia odporność i neutralizuje wolne rodniki, ale również odgrywa istotną rolę w procesie wchłaniania żelaza, co jest szczególnie istotne w zapobieganiu anemii w czasie ciąży.
-
Magnez - jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu, układu nerwowego i kości u rozwijającego się płodu. W dodatku jest pomocny w regulacji ciśnienia krwi u ciężarnych, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia ciążowego nadciśnienia tętniczego. Minerał ten zapobiega także skurczom mięśni, które często dokuczają kobietom w ciąży.
-
Jod - jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego u rozwijającego się płodu. Jego niedobór w ciąży może prowadzić do wielu zaburzeń, które mogą mieć wpływ na późniejsze zdolności poznawcze i intelektualne dziecka. Jod jest również niezwykle istotnym minerałem dla przyszłej mamy, ponieważ wpływa on na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Najlepszym źródłem jodu są ryby, skorupiaki i algi morskie. Aby wzbogacić swój sok o jod, możesz sięgać także po brokuły, kapustę, czy szpinak, które zawierają pewne ilości tego minerału.
-
Potas - pomaga w regulacji równowagi wodno-elektrolitowej organizmu i obniża ciśnienie krwi. W czasie ciąży, kiedy kobieta ma większe ryzyko nadciśnienia tętniczego, odpowiednie spożycie potasu jest korzystne dla zdrowia jej serca i układu krążenia.
Odpowiednio skomponowane soki owocowo-warzywne poprzez dostarczanie witamin, minerałów i innych składników funkcjonalnych mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań ciążowych, takich jak np. cukrzyca ciążowa, anemia, nadciśnienie tętnicze, czy problemy z rozwojem płodu.
Regularne spożywanie świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych zawierających składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu może zmniejszać ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u maluszka. Dodatkowo soki wzmacniają układ odpornościowy zarówno mamy, jak i dziecka, a tym samym zmniejszają ryzyko infekcji i chorób, które mogą być niebezpieczne dla płodu.
Składniki zawarte w sokach takie, jak woda, elektrolity i naturalne cukry, wspierają nawodnienie organizmu, a tym samym zapobiegają odwodnieniu, które może być szczególnie niebezpieczne w okresie ciąży, kiedy to zapotrzebowanie na płyny jest większe.
Spożywanie soków owocowo-warzywnych podczas ciąży może również istotnie poprawić samopoczucie przyszłej mamy poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zwiększają energię i zmniejszają uczucie zmęczenia. Po wypiciu świeżo wyciskanego soku mama może spodziewać się natychmiastowego zastrzyku energii, który może spożytkować na dowolną aktywność. Zachowanie wysokiego poziomu witalności i pozytywnego nastawienia do codziennego życia jest kluczowe dla dobrostanu kobiety w ciąży oraz korzystnie wpływa na rozwój dziecka w brzuchu. Jak to się mówi: “Szczęśliwa mama, to szczęśliwe dziecko”
Jakie soki warto pić w ciąży?
Mamy nadzieję, że przekonaliśmy Cię co do tego, że będąc w ciąży warto włączyć do swojej codziennej diety świeżo wyciskane soki. Teraz podpowiadamy, po które soki warto sięgać w szczególności w tym ważnym okresie w życiu kobiety.
Soki na anemię ciążową
Anemia ciążowa jest dość powszechnym zjawiskiem, które najczęściej związane jest z niedoborem żelaza. W czasie ciąży organizm kobiety musi produkować więcej krwi, aby zaspokoić potrzeby rozwoju płodu, dlatego kobiety w ciąży są bardziej podatne na niedobór tego składnika. Aby więc przeciwdziałać anemii, warto sięgać przede wszystkim po bogaty w żelazo sok z buraków, który może pomóc w zwiększeniu poziomu hemoglobiny we krwi.
Drugim wyborem powinny być ciemnozielone warzywa liściaste takie, jak jarmuż, szpinak, rukola, sałata, roszponka, natka pietruszki, czy boćwina, które stanowią jedno z najbogatszych źródeł żelaza w świecie roślinnym. Nie należy tu również pomijać istotnej kwestii witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza przez organizm. Wymienione wyżej soki z buraków, czy zielonych liści warto więc łączyć z sokami bogatymi w witaminę C takimi, jak sok z cytrusów, sok z kiwi, sok z porzeczki, czy sok z aronii.
Soki na cukrzycę ciążową
Cukrzyca ciążowa to podstępna przypadłość, która wymaga od przyszłej mamy szczególnej uwagi i odpowiedniego zarządzania dietą. Kobiety z tą chorobą powinny unikać soków wysokocukrowych oraz tych o wysokim indeksie glikemicznym, które mogą znacząco podwyższyć poziom glukozy we krwi. Należy więc zrezygnować z soków z winogron, ananasa, czy śliwek. Jak najbardziej warto za to sięgać po sok z buraka, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, a dodatkowo dostarcza szeregu niezbędnych witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych.
Soki z ogórków, selera naciowego i zielonych warzyw liściastych również mogą pomóc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości węglowodanów. Dodatek soku z jabłka, grejpfruta, cytryny, pomarańczy, czy truskawek nie powinien negatywnie wpływać na poziom glukozy. W umiarkowanych ilościach można również spożywać sok z marchwi, jednak warto go mieszać z wodą lub z innymi, mniej słodkimi składnikami.
Soki na mdłości ciążowe
Mdłości ciążowe to częsta dolegliwość, która najczęściej uprzykrza życie kobietom w pierwszym trymestrze ciąży, ale czasem może trwać i przez całą ciążę. Na mdłości ciążowe zaleca się spożywanie soków o łagodnym smaku i aromacie (jabłka, gruszki) oraz takich, które mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. Na pierwszym miejscu jest oczywiście sok z imbiru znany ze swoich właściwości łagodzących mdłości nie tylko podczas ciąży. Imbir zawiera substancje zwane gingerolami niwelujące skurcze mięśniowe w jelitach, które mogą prowadzić do wymiotów. Niektóre badania sugerują również, że imbir może wpływać na receptory 5-HT3 w układzie pokarmowym, które są związane z wywoływaniem uczucia mdłości. Poprzez blokowanie tych receptorów, imbir zmniejsza ich nasilenie.
Bardzo dobrze powinien sprawdzić się również sok z cytryny zmieszany z wodą. Kwas cytrynowy zawarty w owocach cytryny przyczynia się do wzmożonej produkcji śliny, która może pomóc w neutralizowaniu kwasów w żołądku i zmniejszeniu uczucia mdłości. Może to dziwne, ale podobno tak właśnie jest. Poza tym smak i aromat cytryny jest niezwykle orzeźwiający i ożywczy, co dodatkowo może pomóc w łagodzeniu tego typu objawów.
Mając dostęp do świeżych liści malin, warto również dodać je do swojego soku. Liście malin zawierają związki roślinne o właściwościach uspokajających i przeciwwymiotnych, które mogą być pomocne dla kobiet borykających się z porannymi dolegliwościami. Dodatek świeżych liści rumianku lub mięty również łagodzi objawy nudności i przyniesie ulgę w dolegliwościach żołądkowych.
Soki na obrzęki
Obrzęki to zjawisko, które może wystąpić u wielu kobiet oczekujących narodzin swojego dziecka. Zwykle spowodowane są zatrzymywaniem płynów w organizmie związanymi ze zmiany hormonalnymi i wzrostem objętości krwi. Obrzęki najczęściej dotyczą nóg, rąk i twarzy, ale mogą wystąpić w różnych obszarach ciała. Na tę dolegliwość mogą pomóc soki bogate w potas, który korzystnie wpływa na regulację równowagi płynów w organizmie. Do soków bogatych w ten pierwiastek zaliczają się sok z pomidorów, sok z buraka, sok z cytrusów, sok z dyni, sok z banana, sok z moreli, sok z brzoskwini. Niezwykle korzystny jest również sok z selera naciowego, który ma właściwości moczopędne i wspomaga eliminację nadmiaru płynów z organizmu.
Soki na zaparcia w ciąży
Dolegliwością, na którą również często skarżą się kobiety w ciąży są zaparcia wynikające najczęściej ze zmian hormonalnych oraz zwiększonego ucisku macicy na jelita. W tym przypadku pomocny może okazać się sok z jabłek i sok z gruszek, które działają łagodząco na układ trawienny i wspomagają regularność wypróżnień. Sok z buraka jest źródłem naturalnych substancji zmiękczających stolec, co również może być pomocne w zwalczaniu zaparć. Jeśli u kobiety w ciąży wystąpią zaparcia, warto również sięgać po sok z marchwi, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz jest źródłem naturalnych enzymów trawiennych wspomagających trawienie i przyswajanie składników odżywczych
Soki bogate w kwas foliowy
Kwas foliowy jest szczególnie ważny w czasie ciąży, ponieważ odgrywa kluczową rolę w rozwoju płodu, szczególnie w pierwszych miesiącach życia dziecka. Warto więc spożywać soki bogate w witaminę B9, do których zaliczają się sok pomarańczowy, sok z zielonych warzyw liściastych, sok z buraka, sok z kapusty, sok z marchwi, sok z kiwi, czy sok z papai.
W okresie ciąży niektóre smaki przychodzą zupełnie nieoczekiwanie. Warto więc zwracać uwagę na sygnały wysyłane przez organizm i komponować swoje soki zgodnie z tym, co podpowiada wewnętrzna intuicja. W tym niezwykłym okresie życia kobiety to właśnie intuicja jest niezawodnym przewodnikiem w doborze składników odżywczych, które będą najlepiej wspierać zdrowie i dobre samopoczucie przyszłej mamy. A teraz poznaj kilka przepisów na super zdrowe świeżo wyciskane soki owocowo warzywne, które będą nieocenioną bombą witaminowo-mineralną dla mamy i dzidziusia
Sok na obrzęki w ciąży
-
2 buraki
-
2 łodygi selera naciowego
-
1 pomarańcza
Sok na mdłości ciążowe
-
1 cytryna
-
2 ogórki
-
1 garść mięty
Sok na mdłości ciążowe II
-
3 marchewki
-
2 jabłka
-
2 cm korzenia imbiru
Sok słodka energia, aby zaspokoić chęć na słodycze w ciąży
-
2 mango
-
2 marchewki
-
2 pomarańcze
Sok na anemię w ciąży
-
2 buraki
-
1 garść jarmużu
-
pęczek natki pietruszki
-
1 jabłko
-
1 pomarańcza
Sok - porcja kwasu foliowego
-
3 liście białej kapusty
-
2 marchewki
-
1 garść szpinaku
-
2 kiwi
-
1 jabłko