Właściwości soku z selera
O niesamowitych właściwościach soku z selera naciowego krążą już legendy, którymi ludzie dzielą się ze sobą, zarówno w mediach społecznościowych, jak i przekazują pocztą pantoflową. Świeżo wyciskany sok z selera polecany jest jako remedium na wiele dolegliwości oraz cudowny środek na odchudzanie. Czy sok z selera rzeczywiście może skutecznie wpłynąć na poprawę naszego stanu zdrowia? Jakie ma właściwości? Jak przyrządzać sok z selera naciowego i jak smakuje? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w tym artykule.
Krótka historia selera naciowego
Seler naciowy (Apium graveolens) to roślina należąca do rodziny selerowatych, która osiąga do 1 metra wysokości i zbudowana jest z długich łodyg zakończonych jasnozielonymi liśćmi.
Seler naciowy znany jest ludzkości od tysięcy lat, ale dawniej stosowany był głównie jako środek leczniczy, a nie produkt spożywczy. Średniowieczne odmiany selera nie przypominały w smaku dzisiejszego warzywa. Były gorzkie i cierpkie, dlatego nie miały zastosowania kulinarnego. Doceniono jednak ich właściwości zdrowotne w leczeniu bezsenności, reumatyzmu, dny moczanowej, czy bólu zębów.
Ok. XV wieku zaczęto uprawiać słodszą i delikatniejszą odmianę selera naciowego, co zaskutkowało wzrostem jego popularności jako produktu kulinarnego. W czasach wiktoriańskich seler stał się modnym warzywem sałatkowym. Serwowano go m.in. w towarzystwie serów podczas świątecznych uroczystości.
Dzisiaj dostępne są całkiem nowe odmiany selera naciowego, a warzywo stało się powszechnie stosowanym składnikiem wielu dań.
Czy wiesz, że tradycyjny, biały seler korzeniowy powstał, dzięki selerowi naciowemu? Rolnicy zbierali seler naciowy z początkiem jesieni, ale chcąc przedłużyć zbiory do zimy i korzystać z właściwości selera przez cały ten okres, okopywali warzywa ziemią, aby chronić je przed mrozami. Tak wyhodowano bulwę selera, która dziś stanowi podstawę każdego smacznego wywaru, czy rosołu.
Selera naciowy - składniki odżywcze
Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Dwie łodygi tej rośliny zawierają jedynie ok. 17 kcal. Zalicza się ono także do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. Polecane jest więc osobom cierpiącym na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością.
Łodyga selera składa się z 95% z wody. Można by więc przypuszczać, że warzywo to nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych. Nic bardziej mylnego! Seler naciowy jest źródłem wielu kluczowych dla organizmu witamin i minerałów takich, jak witamina A, C, E, K, PP, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, mangan, magnez i fosfor. Może trudno uwierzyć, ale w łodygach selera naciowego znajduję się prawie 2 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. Seler naciowy to także bogactwo przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki oraz flawonoidów - związków bioaktywnych wspierających procesy usuwania toksyn.
Sok z selera naciowego - jakie ma właściwości?
Seler naciowy zdecydowanie można zaliczyć do jednych z najzdrowszych, dostępnych w Polsce warzyw. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych może skutecznie przyczyniać się do poprawy stanu naszego zdrowia. Poznaj zalety i korzyści zdrowotne soku z selera!
-
Często słyszy się o odkwaszających właściwościach soku z selera naciowego. Rzeczywiście, seler naciowy ma zdolność do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co jest istotnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej.
-
Sok z selera naciowego, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, wspomaga działanie układu immunologicznego i tym samym pełni ważną funkcję w profilaktyce chorób przewlekłych.
-
Sok z selera naciowego pomaga zneutralizować kwasy w jamie ustnej, żołądku i jelitach. Zapobiega tym samym problemom trawiennym, takim jak zaparcia, niestrawność czy wrzody.
-
Dzięki wysokiej zawartości potasu, sok z selera naciowego posiada właściwości moczopędne. Usuwa nadmiar wody z organizmu, łagodzi zapalenia dróg moczowych oraz pomaga w rozbijaniu i usuwaniu kamieni nerkowych i kamieni woreczka żółciowego.
-
Wykazano, że sok z selera naciowego ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Jego alkalizujące składniki relaksują mięśnie wokół naczyń tętniczych i rozszerzają żyły, co pozwala uzyskać swobodny przepływ krwi.
-
Seler naciowy zawiera związki przeciwbólowe, przeciwzapalne i odkwaszające, dlatego jest pomocny w łagodzeniu objawów takich schorzeń jak, reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm, podagra, astma, czy zapalenie oskrzeli.
-
Minerały zawarte w soku selera naciowego pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Działają uspokajająco, zmniejszają poziom stresu oraz ułatwiają zasypianie.
-
Seler naciowy zawiera całą batalię substancji wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Acetyleny i związki fenolowe zatrzymują wzrost komórek rakowych, kumaryna zapobiega tworzeniu się nowotworów oraz zwiększa aktywność białych krwinek, które wspierają usuwanie kancerogennych komórek z organizmu.
-
Sok z selera naciowego może skutecznie wspomagać odchudzanie, pod warunkiem równoczesnego stosowania zbilansowanej, niskokalorycznej diety.
Sok z selera naciowego - jaki przyrządzić i jak pić?
Sok z selera naciowego można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności należy zaopatrzyć się w wysokiej klasy wyciskarkę wolnoobrotową. Seler to warzywo włókniste, które może zapychać zarówno sitko, jaki i wylot wyciskarki. Warto więc zainwestować w sprzęt, który bez trudu poradzi sobie z tą niełatwą rośliną. Sok może być jednoskładnikowy i składać się jedynie z samego selera naciowego. Można też mieszać składniki w soku, wykorzystując obok selera naciowego również inne warzywa czy owoce, takie, jak marchew, ogórki, szpinak, jabłka, kiwi, cytryny lub grejpfruty.
Najbardziej znana i uznawana za najskuteczniejszą metoda przywracania zdrowia za pomocą soku z selera pochodzi z książki Anthony’ego Williama, "Celery Juice: The most powerful medicine of our time. Healing millions worldwide". W swojej publikacji autor zaleca, aby wypijać pół litra soku z samego selera naciowego na czczo, na 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem. Najlepiej, jeśli napój jest świeżo przygotowany, wtedy zawiera najwięcej cennych wartości odżywczych. Jeżeli nie jest to możliwe, sok można przyrządzić wcześniej i pozostawić w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce przez maksymalnie 24 godziny. William sugeruje, aby nie łączyć selera z innymi produktami, uznając, że ich wartości odżywcze mogłyby hamować wchłanianie niektórych składników z selera naciowego.
Jak smakuje sok z selera naciowego?
Z sokiem selera naciowego jest tak, że jedni go kochają, a inni nienawidzą. Jego smak jest bowiem dosyć charakterystyczny, bardzo wyrazisty, lekko ostry i cierpki. Niektórzy rozsmakowują się w soku z selera i duszkiem wypijają całą szklankę, ale są też osoby bardzo wrażliwe na smak tego warzywa, co powoduje, że napój nie może swobodnie przejść im przez gardło. W takim przypadku warto pokusić się o jakiś dodatek do soku, który zneutralizuje te nieprzyjemne odczucia. Sprawdzą się tu owoce takie, jak jabłko, pomarańcza lub kiwi, a także warzywa, np. marchew lub burak.
Jak już wiesz, niepozorny seler naciowy to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Dzięki powszechnej dostępności tego warzywa, każdy z nas może czerpać profity z jego niesamowitych właściwości i włączyć go do codziennej diety. Picie soków z selera naciowego może przynieść Ci ogrom korzyści! Podejmij wyzwanie i przyłącz się do społeczności miłośników sokowania, a potem podziel się z nami swoimi efektami.